Modern Çağın Yeni Hastalığı: Nomofobi! - Haberler - indir.com

Modern Çağın Yeni Hastalığı: Nomofobi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Akıllı Telefonlar

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmeye başlayan akıllı telefonlar, bazı kullanıcılarda bağımlılık yaratabiliyor. Modern zamanların yeni hastalığı olarak görülen bu bağımlılığın adı ise; Nomofobi!

'Cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmak' anlamını taşıyan Nomofobi, akıllı telefon bağımlılığının belirtilerini araştıran Connecticut Üniversitesi araştırmacısı David Greenfield tarafından ortaya çıkarılmış. 

Nomofobino-mobile-phone phobia kelimelerinin kısaltmasından yola çıkılarak adlandırılan Nomophobia (Nomofobi) araştırmacıya göre farklı aşamalara sahip. İlk etapta akıllı telefonunun olmadığı zamanlarda kişide panik ve strese, arkadaşlarından ve günlük yaşamdan kopma, gelen bildirimleri sürekli olarak kontrol etme ihtiyacına yol açıyor. 

Daha ileri seviyelerdeki Nomofobi ise kişinin telefonu çalmasa dahi çalıyormuş hissine kapılmasına yol açıyor ve sürekli olarak telefonunu kontrol etme ihtiyacı doğuyor.

Daha şimdiden pek çok ünlü bilim adamı tarafından beyinsel düzensizlik literatüründe yer alması için tekliflerin verilmeye başlandığı Nomofobi'nin kişi sağlığı üzerindeki negatif etkisinin araştırılması ve delilleriyle açıklanması talep ediliyor.

Nomofobi

Aşağıdaki belirtilere göre kendinizi değerlendirerek Nomofobi'ye yakalanıp yakalanmadığınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz.

- Cep telefonunu ya da sinyalini kaybetmek sizi fiziksel olarak olumsuz bir şekilde etkiliyorsa veya telefonunuzu kapatmıyorsanız,
- Telefonunuzun çekmemesi ya da şarjının bitmesi durumunda sinirsel olarak tepki veriyorsanız ve de bunun farkındaysanız,
- Telefonunuzun ya da mobil cihazınızın sürekli olarak yanınızda olup olmadığını kontrol etme ihtiyacı duyuyorsanız,
- Telefonunuzu güvenli bir yere koyduğunuz halde onu kaybetme korkusunu sürekli yaşıyorsanız,
- Tüm bu belirtiler günlük yaşamınızı olumsuz bir şekilde etkiliyor ve iletişimden kopmaktan korkuyorsanız, büyük geçmiş olsun. Çünkü siz Nomofobi'ye yakalanmışsınız.

Hal böyle olunca akıllı telefon bağımlılığını ölçmeye yarayan mobil uygulamalarda mağazalardaki yerini almış durumda. Bunlardan en iyisi olarak tavsiye edeceğimiz Menthal adlı uygulama, telefonunuzda geçirdiğiniz zamanı bilimsel olarak ölçebildiği gibi çeşitli tavsiyeler vererek bu bağımlılığa karşı tedbir almanıza da imkan tanıyor.

Tamamen ücretsiz olarak Android cihazlarınızda kullanabileceğiniz telefon bağımlığını ölçen Menthal uygulamasını, aşağıdaki bağlantı aracılığıyla indirebilirsiniz.





PAYLAŞ