Lise Öğrencileri İnsansı Robot Yaptı - Haberler - indir.com

Lise Öğrencileri İnsansı Robot Yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-15 14:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasında gelişim gösteren sadece büyük şirketler değil. Bu alanda etkin olmayı hedefleyen farklı sektörden insanlar da bulunuyor. İçerikte yer vereceğimiz olay, gerek ülkemiz gerek teknoloji sektörü adına son derece umut verici bir durum olarak nitelendiriliyor. Denizli'de yer alan bir lisede görev yapan öğretmen ve iki öğrencisi birlikte yürüttükleri çalışma sonucunda uzaktan kontrol edilen insansı robot tasarladılar.

Denizli'nin Serinhisar ilçesindeki bir lisenin Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Emrah Bozkurt, teknoloji alanına meraklı olan iki öğrencisi ile beraber bir yıllık çalışmasının sonucunda yürüyebilen, oturup kalkabilen ve selam verme işlemleri yapabilen insansı robot "Ark"ı tasarladı. Son zamanlarda teknoloji alanında ileri gelen şirketlerde yapay zeka kullanarak eşsiz robot tasarımları üzerinde çalışıyor. Büyük şirketlerin aksine bu işlemi bir lise öğretmeni ve iki öğrencisinin yapmış olması son derece gurur verici bir durumdur. 



Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bozkurt, geçen yıl sunduğu biyonik elin ardından öğrencileri Ramazan Çetindağ ve Sinan Kaksal ile çalışmalarını artırarak yepyeni bir işe imza atmaya koyuldu. Bu seferki hedefleri çok daha zor ve çok daha heyecan verici. Okulun atölye kısmında yaklaşık bir yıl çalışma yürüten ekip, yazılım ve tasarımı kendilerine ait olan, okulda yer alan üç boyutlu yazıcıdan çıkarılan parçalarla oluşturulan ve aynı zamanda uzaktan kontrol edilebilen insansı robotu üretmeyi başardılar. İnsansı robot "Ark", MEB tarafından Samsun'da düzenlenen 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması'nda rakiplerinin karşısında yerini aldı. Çalışmaların başında yer alan öğretmen Bozkurt, Samsun'da düzenlenen yarışmada dereceye girmeyi hedeflediklerini ve üç yıldır görevli olduğu okulda iki yıldır robotik çalışmalar yaptığını söyledi.

Ekibin tek başarısı bu olmamakla beraber geçen yılda biyonik el tasarımı ile gündeme gelen ekip, biyonik el çalışması sayesinde TÜBİTAK 49. Liseler Arası Bilim Projeleri Yarışması'nda Ege Bölgesi birincisi seçilmeyi başardı. Fakat çalışmalarına bununla son vermeyen öğretmen ve öğrencileri bu yılda insansı robot projesine başladıklarını anlatan Bozkurt, sektörde hazır tasarımlar doğrultusunda yapılan robotların yer aldığını görünce tasarımı ve yazılımı kendilerine ait olan bir robot yapmaya çalıştıklarının dikkatini çekti. 

Ar-Ge çalışmalarının ilk aşamalarını sonlandırdıklarını belirten Bozkut, "Toplamda 4 aşama olacak. Öğrencilerimle birlikte derslerden kalan vakitlerde robotun üzerinde çalıştık. Farklı tasarımlar yaparak robotumuzu insan gibi ayağa kaldırdık" dedi. Bozkurt, ürettikleri insan modelli robotun ismini elektrik enerjisinde atlatma tanımı olarak belirtilen "Ark" koydukları robotta yer alan materyalleri paylaştır. Bozkurt bu insansı robotta, 18 motor ve eklem bulunduğundan söz ederek, "Bunlardan 5'er tanesi sağ ve sol bacakta, 3'er tanesi kollarda, 1 bel ve 1 tane de boynunda motor var. Ağırlığı 4 kilo ve 55 santimetre uzunluğuna sahip" şeklinde açıklama yaptı. 

Emrah Bozkurt, gelecek aşamalar içerisinde robota denge mekanizması ekleyerek devrilmemesi ve düşmemesini sağlayacaklarını anlatarak robot için sesli kontrol sistemi tasarlayacaklarını da kaydetti. Ekipte yer alan öğrencilerden Çetindağ ise, boş zamanlarında internet başında geçirmek yerine okulda robotik kodlama eğitimi almaya başladığını anlatarak, geçen sene arkadaşlarının yaptığı biyonik el projesinden çok etkilendiğini ve daha sonra öğretmeniyle birlikte robot çalışmasını başarıyla tamamladıklarını dile getirdi.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ