Linux 5.5 sürümü pek çok yenilikle birlikte yayınlandı - Haberler - indir.com

Linux 5.5 sürümü pek çok yenilikle birlikte yayınlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-29 16:32:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Yazılım

Linus Torvalds birkaç gün önce Linux 5.5’in kararlı sürümünü yayınlayacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Pek çok yenilik içeren güncelleme gün itibariyle kullanıma sunuldu. Linux çekirdeğinin geliştiricisi olan Linus Torvalds, kullanıcılarına birkaç gün öncesinde Linux 5.5’in kararlı sürümünün yayınlanacağını müjdelemişti. Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden Linux 5.5’in kararlı sürümünün yayınlanması kullanıcıları sevindirecek gibi duruyor. Yeni sürümde artan yamalar ve yeni yıl tatilleri derken yeni sürümün yayınlanmasında gecikme olabileceği tahmin edilirken Linus Torvalds söz verdiği gibi Linux 5.5 geliştiricisini zamanında yayınladı.

Linux 5.5 pek çok yeniliği de beraberinde getirdiği. Yeni sürümde artık Raspberry Pi 4 desteği bulunuyor. Bunun yanı sıra Linux 5.5 AMD Navi GPU’lar için performansı arttıracak overclock özelliği ve yeni gelecek Intel platformlarına destek yaması içeriyor. Varsayılan olarak ayarlı 5. Seviye açma ve daha kullanışlı bir arayüzde sunan yeni sürüm Chromebook’u sesle çalıştırma, NVMe sürücüsü ve çekirdek birim testleri için KUnit gibi kullanışlı özelliklere de ev sahipliği yapıyor.

Ek alana ihtiyaç duymadan kurabileceğiniz 5 Linux sistemiEk alana ihtiyaç duymadan kurabileceğiniz 5 Linux sistemi

Linux 5.6’da yolda!

Tüm bunlara ek olarak yeni sürümün yayınlanmış olması Linux 5.6’nın da birleştirme penceresinin yakın zamanda çıkarılacağı anlamına geliyor. Şimdiden merak uyandıran Linux 5.6 sürümde WireGuard'a ek olarak USB4 desteği, ağ iyileştirmeleriyle birlikte pek çok sayıda yeni donanım özelliklerine yer verilecek. Yakın zamanda yayınlanması beklenen yeni sürümün Nisan ayında kullanıcılarla buluşacağı tahmin ediliyor. Ancak Unbuntu 20.04 LTS’nin çıkışına yakın olan Linux 5.6’nın Ubuntu'nun Linux 5.5 çekirdeğine sahip olacağına kesin gözle bakılıyor. Linux 5.5’in kod adı ise “Kleptomaniac Octopus”. 

Linux İşletim Sistemi Uyumlu En İyi Steam Oyunları

Bunun yanı sıra Linux 5.5 çekirdeğindeki yenilikler Intel harici bir grafik kartı ile Intel işlemcilerdeki dahili GPU'nun birlikte kullanılmasına imkan tanıyacak özel bir kod bölümü de içeriyor. Bu da Intel grafik kartınız ve işlemciniz varsa grafik kartının işlemesine yardımcı olmak için dahili GPU'nun yardımından yararlanabileceği anlamına geliyor.

Donanım devinin bu yeni sürümle birlikte sektördeki NVDIA ve AMD gibi rakiplerine karşı bir üstünlük sağlayabileceği konuşuluyor. Eğer şirket AMD ve NVDIA ile rekabette daha çok zorlanırsa elinde saklı tutuğu yeni teknolojisini de kullanacağı söylentiler arasında.



PAYLAŞ