Jeff Bezos, uzay şirketine daha fazla odaklanacak - Haberler - indir.com

Jeff Bezos, uzay şirketine daha fazla odaklanacak

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-29 11:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Jeff Bezos, Blue Origin'i hayatının en önemli işi olarak nitelendirdi ve uzay şirketine ayırdığı saatlerin arttığı söyleniyor.

Bezos, Çarşamba öğleden sonrasını Blue Origin'deki güncellemelere veya tartışmalara ayırdı. Konuyu yakından takip eden isimler Blue Origin'le alakalı Covid pandemisinden önce şahsen yapılan toplantıların pandemiden beri telefonla devam ettiğini söyledi. Amcak Bezos’un uzay projesine ayırdığı zamanın günden güne arttığı da bildiriliyor. Bezos'un şirketle artan etkileşimi daha önce bildirilse de, Blue Origin ile ne kadar ilgili olduğu bildirilmemişti. Bezos, dünyanın en zengin insanlarından biri olduğu ve şirketin yönetim kurulu başkanı olarak hala Amazon'da yer aldığı için, zamanına ilişkin talepler yüksek, bu nedenle uzay şirketiyle iki kat daha fazla zaman harcamak önemli bir ek taahhüt anlamına geliyor. Blue Origin ve Bezos, konuyla ilgili basın kuruluşlarının yaptığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Jeff Bezos'un çalışanlarına iyi davranmadığı ortaya çıktıJeff Bezos'un çalışanlarına iyi davranmadığı ortaya çıktı

Jeff Bezos'un uçuşundaki son engel de kalktı

Yine de Bezos’un iki katına çıkan çabası, Blue Origin'in tarihinde kritik bir anda geliyor. Şirket, NASA'nın, BE-4 roket motorlarının önemli bir müşterisi olan Elon Musk'ın SpaceX'e milyarlarca dolarlık bir ay iniş sözleşmesi ödülü vermesi üzerine şiddetli bir mahkeme savaşında kilitlendi. Blue Origin'in ilk yörünge roketi, yıllar süren gecikmeden sonra giderek daha fazla ses çıkarmaya başladı. Benzer şekilde programın gerisinde kalan yıllar ve yörünge altı uzay araştırmaları ve turizm işi şu anda ciddi bir şekilde devam ediyor. Ağustos ayında bildirildiği gibi, Blue Origin'in teknoloji geliştirmesi de üst düzey yeteneklerin ayrılması şeklinde yeni bir engelle karşı karşıya. Verilen demeçte Blue Origin CEO'su Bob Smith'in üst düzey liderlerin ve mühendislerin ayrılmasının en yaygın nedeninin aldığı kararlarla anlaşmazlık olduğunu söyledi.

Bezos 2017 senesinde Blue Origin'in gelişimini finanse etmek için yılda 1 milyar dolarlık Amazon hissesini sattığını söylemişti. Ancak son zamanlarda tüm bu fonların uzay şirketine gidip gitmediğini belirtmeden bu hisse satışlarını artırdı.

Temmuz ayında Amazon CEO'luğundan ayrılan Bezos, kurduğu iki şirketin nasıl etkileşime girebileceğine de dikkat ediyor. Konuyla ilgili verilen demeçte Blue Origin üst düzey liderliği, Amazon'un Project Kuiper internet uydularını başlatmak için düzenli toplantılar yapıldığı belirtiliyor. Ancak Boeing ve Lockheed Martin'in ortak girişimi olan United Launch Alliance'ın bu yılın başlarında ilk Amazon lansman anlaşmasını kazanmasının ardından Bezos, Blue Origin'in Kuiper toplantılarına katılmaya başladığına da değinmek gerek. Amazon, Nisan ayında ULA dokuz fırlatma sözleşmesini duyurduğunda, 3.235 Kuiper uydusunu fırlatmak için birden fazla fırlatma ortağının gerekli olacağını vurgulamıştı. Aslına bakarsanız Jeff Bezos’un hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını yoğunlaştırması pek de sürpriz değil. SpaceX’in bu konuda büyük bir yol kat ettiğini düşünürsek Blue Origin’in rekabet için elini çabuk tutması gerektiğini de söyleyebiliriz. Bezos’un tüm bu yatırımlarının ve çalışmalarının meyvesini nasıl vereceğini ilerleyen zamanlarda birlikte göreceğiz.

 


Jeff Bezos uçuş için hazırlıklara başladıJeff Bezos uçuş için hazırlıklara başladı
Uzay taşımacılığında Elon Musk mı yoksa Jeff Bezos mu önde?Uzay taşımacılığında Elon Musk mı yoksa Jeff Bezos mu önde?

PAYLAŞ