Huawei üretimi azaltma kararı aldı - Haberler - indir.com

Huawei üretimi azaltma kararı aldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-19 19:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Uzun bir süredir ABD ambargosu nedeniyle tedarikçileriyle sıkıntı yaşan Huawei’nin üretimi azaltma kararı aldığı bildirildi.

2019 senesinin Mayıs ayından beri Donald Trump yönetiminin ambargoları nedeniyle zor dönemler geçiren Huawei için gidişat pek de iyiye dönmedi. Geçtiğimiz sene 5G altyapısında olan güçlü konumuna rağmen ülkelerde “Ulusal güvenlik” gerekçesiyle ekipmanları yasaklanan şirket teknoloji pazarındaki varlığın devam ettirmeye çalışsa da oldukça zor dönemlerden geçiyor. ABD ambrogolarıyla birlikte ABD merkezli şirketlerle çalışma yasağıyla karı karşıya kalan Huawei önce Google lisansını kaybetmiş, ardından TSMC gibi tedarikçilerini kaybetmişti. Bu durum şirketi alt markası olan Honor’u elden çıkarmak zorunda bıraktı. Şirketin CEO’su Ren Zengfei yasağın başlarında her ne kadar bu yasakların şirketi ayakta kalmak için daha çok hırslandırdığını dile getirse de, ambargoların beklenenden çok daha uzun sürmesi Huawei maddi açıdan zorlamaya başlamış gibi görünüyor. Trump yönetiminin ayrılmasıyla Biden yönetiminden umutlu olan şirket beklediği geri dönüşü alamamıştı.

Huawei oyun konsolu pazarına giriş yapabilirHuawei oyun konsolu pazarına giriş yapabilir

Huawei üretim hacmini yüzde 60 düşürüyor

Ren Zengfei yasakların azaltılması için Biden’dan görüşme talep etse de uzmanlar yasakların kaldırılmayacağını ya da hafifletilmiş halinin bile Huawei’yi eski dönemlerine döndürmeyeceğini düşünüyor. Huawei’nin teknoloji pazarındaki lider konumuna dönmesi için tek çare ambargoların tamamen kaldırılması. Geçtiğimiz sene diğer senelere göre daha az yeni akıllı telefon tanıtan Çin merkezli teknoloji devinin bu sene akıllı telefon siparişlerinin yaklaşık yüzde 60 oranında düşeceğini söylediği öğrenildi. 2020 senesinde 189 milyon olan telefon sevkiyatlarının 2021’de 70 milyona düşmesi bekleniyor.

Huawei: Üst düzey bir akıllı telefon markası oluşturmakta ısrarcı olacağız

Şirketin üretim hacmini yüzde 50’den daha fazla düşürmesinin nedenin ise ABD yaptırımlarından kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Hatırlarsanız Huawei 2020’nin son çeyreğinde 2019’un aynı çeyreğindeki 56 milyona kıyasla dünya çapında 32 milyon telefon sattığını açıklayan bir rapor yayımlamıştı. Şirketin satışlarının günden güne azalmasındaki en büyük etken ise cihazlarında Google servislerinin bulunmaması. Şirket bunun önüne geçmek için kendi ekosistemini oluşturmaya başlamış olsa da, Huawei ekosisteminin oldukça yavaş geliştiği de bir gerçek. Kullanıcılar da bu noktada gelişmekte olan bir ekosistem yerine var olan iOS ya da Android ekosistemlerinden birini tercih ediyor. Bunun da en büyük nedenlerinden biri Huawei’nin uygulama mağazasında Facebbok, WhatsApp gibi ABD merkezli şirketlerin uygulamalarının bulunmaması. Bu sene üretim hacmini düşürme kararı alan şirket için yasaklar hafifletilmezse Huawei’nin bu şekilde yola daha ne kadar devam edebileceği merak konusu. Huawei’nin kaderinin ne olacağını bekleyip hep birlikte göreceğiz.


Huawei 5G kaynak kodlarını paylaşmaya hazırlanıyorHuawei 5G kaynak kodlarını paylaşmaya hazırlanıyor
Huawei P50 serisi, kamerası ile rakiplerini zorlayacakHuawei P50 serisi, kamerası ile rakiplerini zorlayacak

PAYLAŞ