Huawei CEO'sundan yeni HarmonyOS odaklı akıllı telefon açıklaması - Haberler - indir.com

Huawei CEO'sundan yeni HarmonyOS odaklı akıllı telefon açıklaması

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-12 12:19:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

ABD ve Çin arasında yaşanan ticari savaşın mağduru olarak aylardır çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalan Çinli akıllı cep telefonu üreticisi Huawei, ABD hükumetinin koyduğu yasak ile beraber ABD'li şirketler ile olan anlaşmalarını kaybetmişti. Bunlardan en önemlisi de Google'dan gelen fes işlemleri oldu. Şöyle ki, Huawei bunun üzerine Android lisansını kaybetti ve anında harekete geçerek kendi işletim sistemi olan HarmonyOS'u geliştirdi. Peki Çinli dev şirket, HarmonyOS adlı işletim sistemini cep telefonlarına gelecek mi?

Akıllara yer eden bu sorunun cevabı Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'den geliyor. Yaşanan olayların üzerinden aylar geçiş olsa da Amerika ile Huawei arasında yaşanan sorunlar son bulmuyor. Amerika'nın koymuş olduğu ambargo sebebiyle Mate 30 serisi için Android lisansı alamayan şirket, şu an için bu konu hakkında neler yapacağı üzerinde çalışıyor. Fakat burada esas merak edilen konu ise, şirketin esas gelecek günlerde bu konu hakkında neler planladığı yönünde. 

Huawei HarmonyOS neler sunuyor?Huawei HarmonyOS neler sunuyor?

HarmonyOS, cep telefonlara gelecek mi?

Amerika ile Huawei arasında yaşanan gerginlik sonucunda bildiğiniz üzere Amerika, Huawei'nin Android lisansını elinden almıştı. Şirket bunun üzerine kendi işletim sistemi geliştirdi. Fakat şirketin HarmonyOS işletim sistemini nerede kullanacağı yönünde çeşitli soru işaretleri mevcuttur. Elde edilen bilgilere göre Huawei'nin yeni akıllı cep telefonları HarmonyOS işletim sistemi ile beraber gelmesini beklediklerini dile getirdi. Hatta konun ile ilgili kısa süre önce konuşma yapan mobil bölümün CEO'su Richard Yu, Huawei P40 ailesi 2020 yılı içerisinde yüksek ihtimal değerinde olsa da HarmonyOS işletim sistemi ile beraber geleceği yönünde açıklamalarda bulundu. Fakat pek de CEO'nıun dediği gibi olacak gözükmüyor. 

Çünkü şöyle ki, şirketin kurucusu Ren Zhengfei, söz konusu bu yeni işletim sistemi HarmonyOS'un halen akıllı cep telefonlarında kullanılmak üzere hazır olmadığının altını çiziyor. Söz konusu bu sistemin akıllı cep telefonlara gelmesi için özel bir uygulama ekosistemine de ihtiyaç duyulacak. Zhengfei, bunun da ancak bir kaç yıl içerisinde inşa edilecebileceğini dile getiriyor. Kısa süre içerisinde güçlü bir alt yapıya sahip olan uygulama ekosisteminin kurulmasının pek de mümkün olmadığını aktaran Zhengfei, gelecek günlerde karşımıza çıkacak olan akıllı cep telefonların da açık kaynak kodlu Android işletim sistemi üzerine kurulacağının sinyali veriliyor. 

Yasaklamalar, Mate 30 serisini zora düşürüyor

ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlik sebebiyle Huawei şirketine gelen ambargolar, şirketin akıllı cihazlarına ciddi anlamda zarar veriyor. Koyulan ambargolar sebebiyle en çok zarar gören seri ise Mate 30 oldu. Mate 30 adlı akıllı cihaz yaşanan sorunlar sebebiyle uzun bir süre Çin pazarında yer alacak. Google Play platformuna sahip olmayan ve Android üzerine kurulmamış bir akıllı cep telefonun iyi bir başarı elde etmeyeceğini düşünen şirket, bu sebeple büyük bir çıkıştan uzak duruyor. Şöyle ki şirketin, açık kaynak kodlu Android üzerine kullanımı için biraz daha zaman gerekli olduğu söyleniyor. Elde edilen son bilgilere göre, uygulamaların sonradan ekleneceği akıllı cep telefonlar, yine de geri planda yer alacak gibi gözüküyor. 

 


Huawei P40 HarmonyOS ile gelebilirHuawei P40 HarmonyOS ile gelebilir

PAYLAŞ