Güneş Enerjisiyle Çalışan İETT Otobüsü Tanıtıldı - Haberler - indir.com

Güneş Enerjisiyle Çalışan İETT Otobüsü Tanıtıldı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2015-08-20 16:00:42
Editör : Orhan Özvatan
Kategori : Teknoloji

Toplu taşıma araçlarının, normal araçlarla birlikte İstanbul'un havasını ciddi şekilde kirlettiği ortada. Bunu düşünerek yola çıkan İETT mühendisleri, Güneş enerjisiyle çalışan otobüs üretti. 

İETT'nin filosunda yakıt tasarruflu ve havayı en az kirleten dizel ve doğalgazlı modern motorlar kullanılıyor. Fakat her ne kadar modern olsalar da havayı kirleten zararlı gazların çıkışı engellenemiyor. Havayı kirletmemenin yollarından biri yakıt kullanımını azaltmaktan geçiyor. İşte burada Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiler deveye giriyor.

Güneş Enerjisi ile Çalışan İETT Otobüsü

İETT otobüsünün tavanına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde otobüs içerisindeki tüm elektrikle çalışan aksamlar güneşten elde edilen elektrikle beslenecek. Aracın aküsüne ek enerji sağlayacak bu paneller, motorun akü için esktra çalışmasını önleyerek ciddi yakıt tasarrufu da sağlayacak. Araç azotoskit, küküroksit gibi zararlı gaz çıkışı da yapmıyor. 

Türkiye'de ilk kez güneş enerjisinden yararlanan bir toplu taşıma aracı ürettiklerini söyleyen İETT'de görevli Çevre Mühendisi Fatmanur Yılmaz, amaçlarının çevreci ve yenilenebilir yakıtlar kullanarak küresel ısınmayı tetikleyen zararlı gaz salınımının önüne geçmek olduğunu söyledi.

Projede her şey yolunda gittiği takdirde sefer yapan tüm İETT otobüslerinde bu sistemin kullanılacağı söyledi. Güneş enerjisiyle çalışan İETT otobüsü basın toplantısının ardından Topkapı ile Eminönü arasında ilk seferini yaptı. 





PAYLAŞ