Google yetkilileri Rekabet Kurumu'na sözlü savunma yaptı - Haberler - indir.com

Google yetkilileri Rekabet Kurumu'na sözlü savunma yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-06 17:31:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz ay Rekabet Kurumu’ndan “Haksız rekabet” gerekçesiyle yüklü bir miktar cezaya çarptırılan Google’ın Shopping Unit” birimi reklamların rakip sitelere dezavantaj sağlayacak biçimde konumlandırıldığı suçlamasına yönelik savunma yaptı.

Google ve Rekabet Kurumu arasında ki gerginlik ciddi boyutlara ulaşmıştı. Cezayı ödemek istemeyen teknoloji devi cezayı kaldırtabilmek için Türkiye’den Android lisansını çekeceğini açıklamış ancak Rekabet Kurumu’ndan daha sert bir yanıt almıştı. Benzer nedenlerle daha önce Avrupa Birliği ve Rusya’da da ağır para cezalarında çarptırılan Google’ın bu cezaya karşı çıkmasının ardından Samsung’un Türkiye pazarından çekileceği iddiaları gelse de bu iddiaların yalan olduğu hızlıca gün yüzüne çıkmıştı. Rekabet Kurumu’ndan “ Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli(günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. ” Uyarısı alan teknoloji devinin bu konuda ne yapacağı merak ediliyordu ki, şirket ilk savunmasını yaptı.

Rekabet Kurumu, Türk Telekom'a Soruşturma BaşlattıRekabet Kurumu, Türk Telekom'a Soruşturma Başlattı

Global arama motoru pazarında şuanda dünya lideri olan Google ülkemizde de en çok kullanılan arama motoru. Durum böyle olunca şikayetlerde, sorunlarda bir hayli artış gösteriyor.

Google Rekabet Kurumu’na savunma yaptı

Rekabet Kurumu, Google’ın arama sonuçlarında “Shopping Unit” olarak adlandırılan alışveriş birimlerinin sektördeki rakiplerini dezavantajı duruma sokacak biçimde konumlandığı yönünde suçlamada bulunmuştu. Google’ı bu birimleri makul noktalarda konumlandırmazsa cezaya çarptıracağı yönünde uyarıda bulunan Rekabet Kurumu, Google’ın uyarısı dikkate almamasıyla resmi süreci başlattı.

Türkiye Rekabet Kurumu'ndan Google ile ilgili resmi açıklama!

Dün Rekabet Kurumu’na sözlü açıklama yapan Google yetkilileri “Shopping Unit” birimlerinin reklam gösteren bir mekanizma olduğunu açıklayarak bu birimin karşılaştırma yapmadan reklamların yerini kullanıcı ve reklam veren şirketler açısından en iyi olduğunu düşündüğü yere konumlandırdığını belirtti. Bu çalışmayla kullanıcılarından olumlu geri dönüşlerde aldığının altını çizen teknoloji devi bu birimin yerinin değiştirilmesiyle bu başarının kaybolacağının altını çizerek, bunun Türkiye’deki arama motoru reklamlarını tamamen metin reklamlarına döndüreceğini de sözlerine ekledi.

Savunmayı bitirirken Google’ın reklam birimlerinin reklamları konumlamasında herhangi bir ihmal ya da kasıt olmadığının altını çizen Google yetkilileri bu konuda idari para cezasına gerek olmadığını ama yine de verilecekse bu tutarın asgari hadden verilmesi gerektiğini belirtti.

Rekabet Kurumu’nun bu açıklamalar karşısında nasıl bir tutum izleyeceğini ise 20 Şubat 2020 tarihinde göreceğiz. Kararın daha erken alınması takdirinde Rekabet Kurumu internet sitesinden duyuru yapacak.


Google ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadıGoogle ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadı
Rekabet Kurumu ve Google anlaştı mı?Rekabet Kurumu ve Google anlaştı mı?

PAYLAŞ