Google Messages için uçtan uca şifreleme dönemi başlıyor - Haberler - indir.com

Google Messages için uçtan uca şifreleme dönemi başlıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-26 10:16:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Google’ın iMesaage’ye rakip olarak piyasaya sürdüğü Google Messages servisi güvenlik açısından uyandırdığı endişelerini artık rafa kaldırıyor. Google Messages kullanıcılarının mesajları artık uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunacak.

SMS ve MMS gibi mesajlaşma türlerine alternatif olarak geliştirilen ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla hayatımızın bir parçası haline gelen RCS mesajlaşma bir yandan da Apple’ın iMessage servisinin en büyük rakiplerinden beri. Ancak RCS’nin bugüne dek kullanıcılarına sunmadığı en önemli güvenlik özelliklerinden biri uçtan uca şifreleme sistemiydi. Bu nedenle hem rakibinin bir adım gerisinde kalan, hem de kullanıcılarında gizlilik endişelerine neden olan servis için Google bu durumu düzeltecek bir adım attı. Hali hazırda WhatsApp gibi servislerde de kullanılan uçtan uca şifreleme yönteminin oldukça basit bir çalışma sistemi var. Sizin gönderdiğiniz mesajı şifreleyerek sadece alıcının cihazında deşifre olmasını ve okunmasını sağlayan bu sistem mesajlarınıza üçüncü kişilerin erişme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Android Mesajlar'a Birden Fazla Yeni Özellik GeliyorAndroid Mesajlar'a Birden Fazla Yeni Özellik Geliyor

Google Messages artık daha güvenli olacak

Google Messages'ın yeni sürümü olan 6.2'nin kodlarında fark edilen özellik 9to5google ekibi tarafından ortaya çıkarıldı. Kodlarda görülen 12 yeni string'de uçtan uca şifrelemeye atıf yapılıyor. Henüz akıllarda pek çok soru işareti barındıran bu güvenlik sisteminin kullanılıp kullanılmamasının gerekliliğine dair tartışmalar devam etse de bu sistemin şimdiye kadar uygulamalar için geliştirilen en iyi güvenlik önlemlerinden olduğu kabul edilmiş durumda.

Google, Android'de Görüntülü Görüşmeyi Basitleştirecek

Ancak Google’ın bu sistemi kendi uygulamasına nasıl entegre edeceği de merak ediliyor. Bildiğiniz gibi uçtan uca şifrelenmiş RCS mesajlaşma için hem göndericinin hem de alıcının güçlü bir internet bağlantısına sahip olması gerekiyor. Hali hazırda kullanıcıların internet bağlantısının zayıf olması durumunda kullanıcılarını uyaran ve mesajın SMS veya MMS yoluyla iletilmesini teklif eden Google Messages servisinin aynı uyarıyı yeni güvenlik sistemi yayımlanınca da sürdürmesi bekleniyor. Ancak bildiğiniz üzere SMS veya MMS mesajları uçtan uca şifreleme yönteminde sahip değil.

Tüm bunlara ek olarak Google Messages uçtan uca şifrelenmiş RCS mesajlarınıza yönelik ekstra güvenlik önlemleri de almayı planlıyor. Bunu bir örnekle anlatacak olursak; mesajlarınızı görmeye izni olan diğer Android uygulamaların artık şifrelenmiş mesajlarınızı görmeye izni olup olmaması gibi ayarlar tamamen sizin tercihiniz olacak. Bunun yanı sıra servis konumunuzu paylaşacağınız zamanda mesajlarınızın şifrelendiği de size hatırlatılacak. 

Güvenlik kodlarında ortaya çıkan bu özellik hakkında henüz Google’den resmi bir açıklama gelmiş değil. Görünen o ki Google Messages kullanıcılarının bu özellikten faydalanabilmesi için biraz daha beklemeleri gerekiyor.


İlgili uygulamalar
Android Mesajlarda Yeni Bir Dönem BaşlıyorAndroid Mesajlarda Yeni Bir Dönem Başlıyor

PAYLAŞ