Google görsel arama sonuçlarına doğrulama kontrolü ekledi - Haberler - indir.com

Google görsel arama sonuçlarına doğrulama kontrolü ekledi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-23 10:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Arama motoru devi Google, insanların internet üzerindeki arama sonuçları hakkında doğru bir yargıya ulaşabilmesi için yepyeni bir özellik geliştirdi. Geliştirilen yeni özellik sayesinde Google Görseller arama sonuçlarında ortaya çıkan bir görselin doğru olup olmadığı belirlenecek.

Dünyanın en büyük arama motoru konumunda zirveyi kaptırmayan Google, bünyesine yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Şirket tarafından arama motoruna eklenen son özellik ise doğrulama kontrolü (fact checking) oldu.

Google yapay zeka destekli fotoğraf baskı hizmeti durduruluyorGoogle yapay zeka destekli fotoğraf baskı hizmeti durduruluyor

Google Görseller arama sonuçları için getirilen doğrulama kontrolü özelliği, insanların internette gördükleri şeylerle ilgili olarak doğru yargılara varabilmesine yardımcı olacak.

Google görseller için doğrulama kontrolü

Şirket blog sayfasında yayınlanan gönderide şu açıklamayı yaptı:

Fotoğraflar ve videolar, insanların dünyada neler olduğunu anlaması için olağanüstü yollar ancak görsel medyanın özellikle bir görselin bağlamı, doğruluğu ve kökeni konusundaki sorgulamalar konusunda eksik yönleri bulunuyor.

CNET'te yer alan habere göre Google Görseller'de yaptığınız bir aramada bazı sonuçlara ait küçük resimlerde bir doğrulama kontrolü etiketi görmeniz mümkün. Google kullanıcıları, görselin üstüne tıkladıkları zaman doğrulama kontrolünün bir özeti ile karşılaşacaklar. Ayrıca bu etiketler yalnızca görsellerde değil belli görseller hakkındaki makalelerde ve içerisinde görsel bulunduran yazılarda da ortaya çıkabilir.

Doğrulama kontrollerinin kim tarafından yapılacağı konusuna da açıklık getiren Google, sonuçları sayfasında yer alan etiketlerin Google'ın spesifik kriterlerini karşılayan bağımsız ve yetkili kaynaklar tarafından yapılacağını ifade etti.

İnternetteki bilgilerin doğruluğu konusundaki tek girişimi bu olmayan Google'ın üst kuruluşu Alphabet, şubat ayı içerisinde Assembler adını verdiği aracını tanıtmıştı. Bu  araç, bir görselin gerçek mi yoksa üstünde oynamalar yapılıp yapılmadığını belirlemeye yardımcı oluyor. Alphabet tarafından geliştirilen Assembler, gazetecilerin ve doğrulama kontrolü yapan kişileri "deepfake" ve manipülasyonlar ile savaşması için tasarlanmış durumda. 



PAYLAŞ