Genius, şarkı sözlerini kopyaladığı gerekçesiyle Google'a dava açtı - Haberler - indir.com

Genius, şarkı sözlerini kopyaladığı gerekçesiyle Google'a dava açtı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-04 16:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Genius, geçtiğimiz aylarda şarkı sözlerini kopyalamak ile suçladığı Google'a bu defa 400 milyon dolar tazminatla dava edeceğini bildirdi. Şirkte, Google'ın bu sözleri kopyalayarak tekelcilik karşıtı yasaları ihlal ettiğini ve kendilerine zarar verdiklerini ifa etti.

Geçtiğimiz yaz aylarında, aranan bir şarkını sözlerini bulmak için yardımcı olan web sitesi Genius, internetin dev ismi Google'ın şarkı sözlerini kopyaladığı iddiasında bulunmuştu. Son gerçekleşen gelişmelere göre şirket, yapılan uyarılara rağmen Google'ın kopyalama işlemine devam ettiğini söylüyor. Google'ın uygulamalarının rekabet karşıtı olduğunu belirten Genius, verilen zarardan dolayı Google'dan 400 milyon doların üzerinde tazminat talep ediyor. 

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin istifa etti!Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin istifa etti!

Bilindiği üzere Google, belirli aramalara yanıt olarak şarkı sözlerini hızlı bir şekilde gösteriyor. Genius ise bu yıl bazı şarkı sözlerinin kendi internet sitesinden kopyalandığını, bunu da belirli filigranlar sayesinde tespit ettiğini söylemişti. Site şu anda Google’ı ve şarkı sözü ortağı LyricFind’ı, hizmet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle “sözde kaldırılan” şarkı sözleri için dava ediyor.

Genius, bu kez Google’ı dava ediyor

Genius vs. Google

3 Aralık tarihinde Brooklyn, New York'ta kayda geçen şikayet, Google'ın yapmış olduğu bu davranışın sadece hizmet şartlarını ihlal ettiğini değil, aynı zamanda Genius şirketinin işini ve veri tabanını kurmak için harcamış oluduğu 10 seneden ve milyonlarca dolardan da izinsiz faydalandığını belirtiyor. Ayrıca bunun haksız rekabet anlamına geldiğini belirtiyor. Parasal zararlara ek olarak Genius, LyricFind’e karşı kalıcı bir tazminat hakkına sahip olduğunu da söyledi.

Müzik seven kişilerin şarkı sözlerini aramak ve açıklama eklemek için kullanabileceği bir platform olan Genius, Google'ın bu izinsiz hamlelerini uzun bir süredir devam ettirdiğini belirtiyor. Haziran 2019’da The Wall Street Journal elde edilen bir mektupta, Genius tarafından Nisan ayında Google’a yazılan bir uyarı bulunuyordu. Mektubun içeriğinde ise Google’ın, sitenin hizmet şartlarını ihlal ettiği ve sözleri tekrar kullanmanın antitröst yasasını ihlal ettiği yönünde uyarılar vardı.

Genius'un telif hakkı iddiası yok, çünkü şarkı sözleri kendisine ait değil. Bu yüzden hem Genius hem de Google bu şarkı sözlerini paylaşabilmek için müzik yayıncılarının lisanslarını alıyor, bu da davayı çıkmaz bir duruma itiyor. Fakat tüm bunlara rağmen Genius'un iddiası şarkı sözlerinin kendi internet sitelerinden kopyalandığı yönünde ve bunu da zekice tasarlanmış olan bir filigran sayesinde tespit ettiklerini belirtiyorlar.

Bu noktada Genius'ın açmış olduğu davada çok da güçlü olmadığı fakat Google'ın yine de bu hususta dikkatli davranması gerektiği belirtiliyor. 


Google Fotoğraflar'a WhatsApp özelliği geldiGoogle Fotoğraflar'a WhatsApp özelliği geldi

PAYLAŞ