Facebook’un sohbet botu Blender’ı eğitmek için kullandığı yöntem ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Facebook’un sohbet botu Blender’ı eğitmek için kullandığı yöntem ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-07 18:30:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en fazla kullanıcıya sahip popüler sosyal medya sitelerinden birisi olan Facebook, yapay zeka noktasındaki çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin bu alana yapmış olduğu yatırımlar da dikkat çekerken, şimdi ise geçtiğimiz günlerde tanıtılan Blender adlı yeni sohbet botunun nasıl eğitildiği açılanarak sorular yanıtlanmış oldu. Mark Zuckerberg yönetimi ile dünya genelinde popüler servislerden olan Facebook, yapay zeka bazlı yeniliklerini kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Yapay zeka pazarında köklü rakipler bulunurken, söz konusu bu rakiplerin önüne geçmeye çalışıyor. Bu kapsamda geliştirmeler ve yatırımlar ile pazarda adından söz ettiren şirket son olarak yapay zeka bazlı Blender adlı bir sohbet botunu tanıtmıştı.

Microsoft ve Google gibi rakiplerin geliştirmiş olduğu yapay zeka araçlarına göre çok daha ikna edici gibi özelliklere sahip olan bu sohbet botuna bilgi, empati ve kişilik ile alakalı konuşma becerileri dahil edildiğini de belirtmişti.

Facebook'a uyarlanabilir renk özelliği geliyorFacebook'a uyarlanabilir renk özelliği geliyor

Facebook sohbet botunu nasıl eğittiğini açıkladı

Teknoloji meraklılarının bir hayli merak ettiği bu yeni sohbet botu için bazı detaylar ortaya çıktı. Facebook’un aktarmış olduğu bilgilere göre Blender adlı bu sohbet botu 1.5 milyar insanın Reddit’te yer alan konuşmaları üzerinden eğitildi. Sosyal medya devi, kullanıcıların %49’luk kısmının başka bir insana kıyasla bir sohbet botuyla etkileşime geçmeyi tercih ettiğini de belirtti. Facebook Blender sohbet botunu eğitmek için Reddit konuşmalarını kullandığı açıklaması sonrasında uzmanlar söz konusu konuyu yorumladı. Reddit gibi bir platform kullanılarak geliştirilen bu yapay zeka eğitiminin dezavantajları olduğu ifade edilerek özellikle uzun konuşmalarda saldırgan tavırlar gibi bazı problemler ortaya çıkartabileceğini ifade etti. Bir kısım uzman ise Blender için atılan doğru bir adım olduğu ifade edildi.

Yapay zeka uzmanları Reddit gibi büyük bir platformdan alınan bu konuşmaların yararlı olabileceği gibi bazı zararları da sunabileceği ifade ediliyor. Yapılan söz konusu işin karmaşıklığına ve modeli eğitmek için kullanılan bu veriler ile iletişim modeli üretildiği ve bunun sonucundaki ilişkinin önemine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Blender performansı Google’ın sohbet botu olan Meena ile karşılaştırıldı. Şirket filmler, müzikler gibi çeşitli konularda katılımcıların %67’sinin Blender’ın Meena’ya göre daha insani özellikler taşıdığını ifade etmiş oldu.


Facebook haber doğrulama için Doğruluk Payı ile iş birliği yapıyorFacebook haber doğrulama için Doğruluk Payı ile iş birliği yapıyor
Facebook yeni uygulaması Discover'ı test ediyorFacebook yeni uygulaması Discover'ı test ediyor

PAYLAŞ