Facebook'a 1 milyon 600 bin liralık veri ihlali cezası! - Haberler - indir.com

Facebook'a 1 milyon 600 bin liralık veri ihlali cezası!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-03 13:34:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Facebook veri ihaleleriyle sık sık gündeme gelen şirketler arasında. Bir sene içerisinde defalarca güvenlik ihlalleriyle gündeme gelen şirket bugün yine büyük bir veri ihlali ile gündeme geldi. 280.959 bin kişinin etkilendiği ihlal nedeniyle Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook’u 1 milyon 600 bin TL para cezasına çarptırdı.

2 milyonu aşkın aktif kullanıcı sayısıyla dünyanın en çok kullanılan sosyal medya uygulaması olan Facebook geçtiğimiz aylarda da 419 milyon kişinin etkilendiği bir ihlalle gündeme gelmişti. Kullanıcı verilerini herkese açık bir veri tabanında paylaşan şirket, savunma olarak paylaşılan verilerin eski veriler olduğunu açıklaması Facebook’a gelen tepkilerin daha da yükselmesine neden olmuştu. İhlalleriyle çok fazla göre çarpan şirket “Kişisel Verileri Koruma Kurulu”nunda sıkı takip ettiği şirketler arasında yer alıyor.

Facebook ücretli mi oluyor?Facebook ücretli mi oluyor?

Facebook yeni bir veri ihlaliyle gündemde!

Bugün itibariyle ortaya çıkan yeni veri ihlali Facebook’un birbirinden farklı üç özelliğinden kaynaklandığı açıklandı. Veri açıkları uygulamanın popüler olarak kullanılan “Başkasının gözünden gör”, “Doğum günü kutlayıcı”, ve “Video Yükleyici” özelliklerinde meydana gelen hatadan kaynaklanıyor.

Daha öncesinde “Başkasının gözünden gör” özelliğini kaldıran ve geçtiğimiz aylarda yeniden devreye sokan Facebook’un bu özelliğinde hata olması bir rastlantı olsa da, şirketin sürekli veri ihlalleriyle gündeme gelmesi kullanıcılarında tedirgin olmasına neden oluyor.

Facebook güvenlik açığı yine kullanıcıları etkiledi

“Kişisel Verileri Koruma Kurulu” tarafından yapılan açıklama göre, 14.10.2018 tarihinde Fecbook temsilcinsin gönderdiği mailde kurulun “Başkasının Gözünden Gör” ihlali konusunda yazılı bilgilendirme istemesine rağmen, Facebook’un bu isteği yazılı ya da sözlü olarak değerlendirmeye almaması kurulun resmi incelemeleri başlatmasına neden oldu.

Veri ihlali konusunda incelemeler yapan “Kişisel Verileri Koruma Kurulu” yürüttüğü incelemelerin sonucunda, Facebook uygulamasında “Başkasının gözünden gör”, “Doğum günü kutlayıcı” ve “Video yükleyici”nin etkileşimi sonucunda meydana gelen hatalardan kaynaklı ihlaller tespit edildi.

İhlalden yine binlerce kullanıcı etkilendi!

“Kişisel Verileri Koruma Kurulu”nun elde ettiği bilgilere göre Facebook’un özelliklerinden kaynaklanan ihlal, kullanıcıların isim, doğum günü, cinsiyet, ilişki ve eğitim durumu, dini bilgileri, konumu, Facebook içerisinde yaptığı sön dönemlerde gerçekleştirdiği aramaları ve kullanıcıların takip ettiği 500 hesap gibi kişisel verileri etkilediği ortaya çıktı. Ayrıca söz konusu ihlalden Facebook’u Türkçe olarak kullanan 2080.959 bin kişinin etkilendiği tespit edildi.

Milyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanında

Facebook’ta yaşanan ihlalin kanunda belirlenen gerekli idari ve teknik önemlerin alınmadığından kaynaklı olduğunu dile getiren Kurul, veri güvenliğiyle ilgili gerekli önlemlerin yerine getirilmemesi nedeniyle Facebook’u 1 milyon 150 bin TL idari cezaya çarptırdı. Bunun yanı sıra “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir” hükmüne yönelik veri ihlali gerekçesiyle Kuruma gerekli olan geri bildirimde bulunmadığı için şirketi 450 bin lira daha idari cezaya çarptırarak, toplamda 1 milyon 600 bin liralık para cezası uygulanması yönünde karar verdi.


İlgili uygulamalar
Yeni Facebook skandalı! 400 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor!Yeni Facebook skandalı! 400 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor!
Facebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyorFacebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyor

PAYLAŞ