Facebook sinirlerinizi takip eden akıllı bilekliğini duyurdu - Haberler - indir.com

Facebook sinirlerinizi takip eden akıllı bilekliğini duyurdu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-19 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Sosyal medya dünyasının lider isimlerinden Facebook, üzerinde çalıştığı ve yeni bir teknoloji olarak giyilebilir akıllı bilekliğin duyurusu yapıldı. Yakın zaman içerisinde tanıtımı gerçekleşen son teknoloji ürünlerin yanına bir yenisi daha eklendi. Burada en önemli özellik ise ellerinizi ve parmaklarınızı kontrol eden sinir aktivitesini algılayabilmesidir. Bu sayede yapılacak olan herhangi bir hareketleri önceden tespit ederek, bilgisayar ortamına aktarma işlemleri yapılabiliyor. Tasarım, yeni insan, bilgisayar etkileşimini türlerine imkan sağlaması planlanıyor. 

Bileklik, hareketlerini sinirler sayesinde algılıyor

Bir tür elektromiyografi cihazı işlevine sahip olan bileklikler, sinir sinyallerini dijital komutlara çevirme özelliğine sahiptir. Ürünler bilediğinizdeyken, ister bir VR başlığı takmış olun ister gerçek dünyayla etkileşim içerisinde bulunun, sanal girişleri kontrol altında tutmak için parmakları boşluğa doğru hafif bir şekilde vurmak yeterli olabilir. Aynı zamanda parmaklarınızın ne yağacağını hissetmesi için bilekliği eğitebilirsiniz. Bu sayede elleriniz tamamen hareketsizken dahi yapmak istediğiniz eylemleri sanal ortama aktarabilirsiniz. 

Facebook, yapay zeka konusunda şaşırtmaya devam ediyorFacebook, yapay zeka konusunda şaşırtmaya devam ediyor

Söz konusu bu bilekliği şu an için herhangi bir adı yoktur. Dolayısıyla şuan için sadece bir kavram olarak nitelendiriliyor. Bilekliğin dokunsal geri bildirim içeren farklı farklı seçenekleri bulunuyor. Bosworth, bu teknolojinin yaygınlaşmasının beş ile on yıla kadar süreme ihtimali olduğu söyleniyor. Tüm bu çalışmaların esas amacı aslında sanal gerçeklik ile ilgili bir eksikliği ortadan kaldırmaktadır. Bu eksiklik şu sözlerle dile getiriliyor. ”Bir VR gözlüğünü takınca elleriniz tamamen kaybolur. Bir çift denetleyici alarak oyun oynayabilir veya sanal nesneleri kavrayabilirsiniz. Ancak öte yandan not alma veya hassas bir şekilde çizim yapma becerinizi kaybedersiniz.”

Herhangi bir öğeye temas etme zorunluluğu yok

Bosworth, Facebook’un söz konusu bu bileklik teknolojisi için AR ve VR'ın ötesinde vizyonları olduğu dile getiriyor. “Fiziksel olarak yazmak veya fare kullanmak zorunda kalmayacaksınız. İşlemlerinizi dokunmadan gerçekleştirmeye izin veren bir arayüze erişim sağlayacaksınız. Bu tekonolojiyi her yerde kullanacaksınız.” Klavye ise bunun en önemli somut örneğidir. Facebook tarafından üretilecek Akıllı bileklik ile, her yere yanınızda götürmeniz dışında, sanal gerçekliğe giriş yapmanın farklı bir yolu daha olacak denildi. 

Zihin okuma teknolojisi

Teknoloji dünyasının başarılı ismi Facebook, bu haftanın ilk aylarında paylaşmış olduğu sanal demoda, bir oyuncunun bilek cihazını taktığı dile getirildi. Bu demoda oyuncu, parmaklarını hiç hareket ettirmeden, oyundaki karakteri hareket ettiriyordu. Bu durum Bosworth tarafından şöyle özetliyor; "Bu teknoloji aslında, zihnin başparmağı hareket ettirecek olan sinyalleri cihaza aktarıyor. Bu sayede bileklik sinir aracılığıyla bu hareketi tahmin ediyor. Böylece parmak bile hareket etmeden işlem somut olarak gerçekleşiyor.  Bu tarz demolar aslında zihin okuma teknolojisine geçişin örnekleridir.”

Konu ile ilgili araştırmacılar, EMG sensörlerini sanal giriş cihazları olarak kullanma alanında daha yapılacak çok iş olduğunun altını çizdi. Hassasiyetin büyük zorluk taşıdığı söyleniyor.  İnsan-Bilgisayar Etkileşim Laboratuvarı yöneticisi Chris Harrison, her bir insanın sinirleri, kolları ve bilek şekilleri birbirinden farklıdır, dolayısıyla bu teknolojiyi stabil bir şekilde kullanmak zaman alacaktır, dedi. Bir diğer açıdan ise Facebook, bilekliğin çıkış tarihi ile ilgili olarak herhangi bir detay vermedi. Bu sebeple de şu an için gelişmeleri beklemekten farklı seçenek bulunmamaktadır. 


Facebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıyaFacebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıya
Facebook kısa videolardan para kazanmanın kapılarını aralıyorFacebook kısa videolardan para kazanmanın kapılarını aralıyor
Facebook yeni yapay zeka projesini duyurduFacebook yeni yapay zeka projesini duyurdu

PAYLAŞ