Elektrikli scooter yasasının detayları netleşti - Haberler - indir.com

Elektrikli scooter yasasının detayları netleşti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-13 22:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde dünya çapında popülerliğini arttıran elektrikli scooterlar için ülkemizde yapılacak olan düzenlemelerin detayları netleşmeye başladı. İşte elektrikli scooter yasası hakkında bilinen tüm detaylar;

Bir süredir bakanlığın gündeminde olan  elektrikli scooter yasası hakkında detaylar şekillenmeye başladı. Öncelikle yeni yasasının 2021 yılından itibaren devreye gireceği söyleniyor. Bunun yanı sıra elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımları kanuna eklenecek. Hali hazırda büyük bir tartışma konusu haline gelen bu konu hakkında Karayolları Genel Müdürlüğüne bisiklet ve elektrikli scooterların kullanımı için mevzuatta yetki ve görevlendirmenin de yapılacağı özel olarak belirtiliyor.

Türkiye'de satışa çıkan Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter özellikleri ve fiyatıTürkiye'de satışa çıkan Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter özellikleri ve fiyatı

Bir süredir Avrupa’da tartışılan düzenlemelerin Türkiye’de de geçerli olup olmayacağı hakkında somut adımların atılmaya başlandığını söylemek yanlış olmaz. Bunun yanı sıra yeni yasayla ilgili en önemli konulardan biri de yaş unsuru. Elektrikli scooterları kullanacak kişilerin yaş sınırı hakkında bir düzenleme gündeme gelmiş ancak bu konu üzerine fazla konuşulmamıştı yeni aktarılan bilgilere göre aracı kullanmanın alt sınırı 15 olarak netleştirildi. Ekstra olarak bu araçların yol kenarına veya insanların kullandığı alanlara park edilmesi de bir olarak görülüyordu. Sosyal medya üzerinden sıklıkla eleştirilen ve cezaların yazıldığı konu hakkında da bir düzenleme yapılacak. Yeni düzenlemeye göre, uygun yerlere bu ulaşım araçları için yol yapılacak.

Elektrikli scooterlar için şarj istasyonları yapılması zorunlu olacak

Şarj istasyonları ise bisiklet yollarının plan zorunluluğu belediyelere verilecek. Bu sayede yaşanan sorunların hepsi olmasa da, büyük bir kısmının önüne geçilmesi bekleniyor. Ayrıca konusu yolların düzenlemesi yapıldıktan sonra bu yollardan motosikletler geçemeyeceğini belirtmekte de fayda var. Yalnızca bu araçlara tahsis edilecek olan yollarda 50 km/s ile sınırlı olacak. Bu hız sınırının üstüne çıkmak ise yasak hale gelecek.

Bakan açıkladı: Yerli elektrikli scooter üretimi için çalışmalar başladı

Yine yeni yasa kapsamında sürücülerin sağ veya sola dönüşlerde elektrikli sscooter ve bisikletlere öncelik vermeleri gerekecek. Elektrikli scooter kullanıcıları aynı zamanda bisiklet yollarını da kullanabilecek ancak sırt çantası gibi hafif yüklerin dışında yük taşıyamayacaklar.

Elektrikli scooter şarj istasyonlarının yapım yetkisi ise yeni yasayla birlikte belediyelere veriliyor ve kullanım yoğunluğuna göre, istenilen yerlere bu istasyonların yapılması ve sıklaştırılması sağlanacak. Bunun için içe belediyelerin ana ulaşım planında bisiklet ve sccoterlar için çözüm odaklı plan hazırlama zorunluluğu da getiriliyor. Elektrikli scooter yasası hakkında bilinenler şimdilik bu kadar. Yasayla ilgili yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


TCDD elektrikli scooter sektörüne giriyor: Çuf ÇufTCDD elektrikli scooter sektörüne giriyor: Çuf Çuf
Elektrikli scooter düzenlemesi gelecek yıl geliyor!Elektrikli scooter düzenlemesi gelecek yıl geliyor!

PAYLAŞ