DuckDuckGo'dan

DuckDuckGo'dan "Takip Edilmeme Kanunu" İsteği Geldi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-07 12:32:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Son zamanların en çok popüler olan konusu güvelik ve internet ortamında takip edilme sorunu olarak görülüyor. Tarayıcı sisteminde yer alan Do Not Track yani Takip Etme seçeneği kullanıcıların tarayıcısı üzerinden girmiş olduklar sitelerin farklı kişiler tarafından takip edilmesini istemediklerini göstermektedir. Bu seçenek kullanıcılar tarafından seçilmiş olsa dahi birçok şirket bu kurala uymadan hareket ediyor. 

Chrome tarayıcısının gelişmiş ayarlar seçeneğinin alt kısmında yer alan "Gizlilik ve Güvenlik" seçeneğinde "Göz atma trafiğim ile beraber bir Do Not Track isteği gönder" şeklinde bir mesaj yer alıyor. Bu sadece Chrome'de değil diğer tarayıcılarda da buna benzer bir seçenek yer alıyor. Bu seçeneği seçmek size kalmış bir durumdur. Seçeneği seçtiğiniz taktirde tarayıcınız üzerinden girmiş olduğunuz sitelere "Benim internette neler yaptığımı takip etmeyin" şeklinde bir mesaj vermiş oluyorsunuz. Fakat söz konusu seçeneğin seçilmiş olmasına rağmen birçok internet sitesi sizin bu talebinize saygı duymayarak işlemlerinizi takip ediyor. Kişisel verilerin gizliliği açısından son derece bir sorun ile karşı karşıya kaldığımızı göstergesi olarak değerlendirilen bu durum şu an için maalesef çözülmüş değildir. 

İnternet sitelerinin bunu yapma amacı ise elbette ki çeşitli satış politikaları doğrultusunda sizin hangi internet sitelerine girdiğinizi tespit etmek ve size ona göre bir reklam düzeni hazırlamak. Yani şirketler açısından takip etmemek hiç işlerine gelecek bir durum değildir. Fakat siz "Beni Takip Etmeyin" seçeneğini seçmenize rağmen sizi takip ediyor olmaları aslında zaten suç olarak da değerlendirilmiyor. Fakat baktığımızda bu elbette ki bir suçtur. Çünkü talep etmediğiniz bir şey sizin izniniz olmadan gerçekleşiyor. Konu ile alakalı yasal bir kanun maalesef söz konusu değildir. Bu durum karşısında da özellikle büyük şirketlerin kullanıcıların taleplerine dikkat etmeme sorununu ortaya çıkarmaktadır. 

Konu ile ilgili DuckDuckGo'nun önerisi

Oldukça yaygın olarak kullanılan DuckDuckGo'nun konu ile alakalı birkaç önerisi vardır. DuckDuckGo, internet kullanıcılarının yaklaşık dörtte birinin bu özellikten faydalandığını dile getiriyor. Yani ABD'de 75 milyon, AB'de 115 milyon ve diğer ülkelerde de milyonlarca kişinin bu özelliği kullanarak kişisel bilgilerinin takip edilmesini istemediklerini dile getiriyor. Fakat internet siteleri ise bu durumu hiç de önemseniyor. DuckDuckGo, bu durumunun değişmesi adına çeşitli değişikliklerin yapılmasını ve konu ile ilgili yeni yasaların çıkarılması gerektiğini söylüyor. 

Yasa koyucular için söz konusu mevzu adına önemli bir kısım halledilmiş durumdadır. Gerekli olan anayasanın altyapısı halihazırda mevcut ve hatta milyonlarca kişi tarafından da aktif olarak kullanılıyor. Burada tek yapılması gereken, takip eden şirketlerin, kullanıcıların güvenlik anlamında bulundukları talepleri göz önünde bulundurması ve mevcut yasaları kabul etmesidir. Bu yapıldığı taktirde yasalar anında yürülükte yerini alacaktır. DuckDuckGo'nın yeni yasalar hakkında beklentileri ise şu şekilde sıralanıyor;

1- Üçüncü parti olarak görülen kişiler varsayılan bir ayar olarak kullanıcıları takip edemeyecek. Söz konusu sitelerde bulunan gizli takip sistemlerini kullanıyor olması yasa dışı bir suç olarak değerlendirilecek. İnternet üzerinde en çok takip mekanizmasına sahip olan büyük şirketler sizin izniniz olmadan tarayıcı geçmişinize erişim sağlayamayacak. 

2- Girilen siteler kullanıcıların beklentileri dışında takip işlemi yapmayacak. Örnek vermek gerekirse şöyle ki, eğer WhatsApp uygulamasını kullanıyorsanız, WhatsApp'ın ana şirketi olan Facebook, WhatsApp uygulamasında yer alan verilerinizi alakası olmayan farklı bir yer Instagram gibi bir ortamda reklam vermek amacıyla kullanmayacak. 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ