Casusluk iddiası ile karşı karşıya kalan ToTok, uygulama mağazalarından kaldırıldı - Haberler - indir.com

Casusluk iddiası ile karşı karşıya kalan ToTok, uygulama mağazalarından kaldırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-25 14:29:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Mesajlaşma uygulamalarının son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmesi ile beraber geliştirici şirketler de harekete geçti. Öyle ki kullanıcıların beğenisine sunulmasının üzerinden henüz sadece birkaç ay geçmesine rağmen oldukça popüler olan ToTok, casusluk iddiaları ile karşılaşmasının ardından Google Play ve Apple Store mağazalarından kaldırıldı. 

Teknoloji şirketleri Apple ve Google, kullanıcılarını gözetlediği ve casusuluk amacıyla kullanıldığı iddia edilen ToTok uygulamasını, mağazaları olan Google Play ve Apple Store üzerinden kaldırdı. Piyasaya sürülmesinin üzerinden henüz sadece bir kaç ay geçmesine rağmen Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan'da çok popüler olmayı başaran ToTok mesajlaşma uygulaması uygulama mağazalarından kaldırıldı. 

ToTok, BAE hükumeti tarafından mı kullanılıyor?

Konu ile ilgili New York Times tarafından yayınlanan rapora göre Birleşik Arap Emirlikleri hükumeti tarafından konuşma, ses, fotoğraflar, video ve aynı zamanda diğer kişisel verileri takip etmek amacıyla kullanıldığı iddia edilen yeni mesajlaşma uygulaması ToTok, geçtiğimiz hafta içerisinde ABD'de en çok indirilen uygulamalar arasında yerini aldı. ToTok hakkında şirket, hızlı ve güvenli arama ve mesajlaşma uygulaması açıklamasını kullansa da buna rağmen uygulamanın şifreleme protokolleri hakkında bilgi vermemişti. Son zamanlarda güvenlik ile ilgili birçok kötü olay yaşanırken uygulamanın bu şekilde anılması pek de hoş olmadı. 

Buna örnek vermek gerekirse, popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, uçtan uça şifreleme ile beraber geliyor ve bu sayede bilgisayar korsanlarının ya da diğer kötü niyetli kullanıcıların başkalarını gözetlemesini daha zor bir hale getiriyor. Özellikle Skype ve WhatsApp gibi popüler mesajlaşma uygulamalarının bulunmadığı Birleşik Arap Emirlikleri'nde kullanılan ve kısa süre içerisinde popülerlik elde eden ToTok uygulamasının nasıl bir altyapı ile beraber çalıştığı ise bilinen bir durum değildir. New York Times tarafından yayınlanan raporun ardından ise ABD hükumeti, söz konusu bu uygulamasının casusluk amacıyla kullanıldığı doğruladı.  Bunun karşılığında uygulama hızla Google Play ve Apple Store'dan kaldırıldı. Şirket uygulama mağazalarından ToTok'un kaldırılmasını teknik bir kesinti şeklinde açıklasa da durumun gerçeği bu olarak biliniyor. Buna karşın şirket uygulamanın AES256, TLS / SSL, RSA ve SHA256 gibi yüksek güvenlik fonksiyonlarına sahip olduğunu belirtti. Söz konusu mesajlaşma uygulamasının tekrar kullanıma sunulup sunulmayacağı ise bilinen durumlar arasında değildir. 

 

 





PAYLAŞ