Bir Yandex çalışanı kullanıcı hesaplarını satmaya çalışırken yakalandı - Haberler - indir.com

Bir Yandex çalışanı kullanıcı hesaplarını satmaya çalışırken yakalandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-15 23:01:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en popüler internet tarayıcılarından birisi olan Yandex, hakkında büyük bir iddia ortaya çıktı. Yandex’in yapmış olduğu açıklamaya göre bir çalışanın kullanıcı bilgilerini sattığını belirtti. Gerçekleştirilen rutin kontroller esnasında ortaya çıkan bu durum sonrasında açıklama yapan şirket, hesapların tekrardan güvende olduğunu ancak kullanıcıların şifrelerini değiştirmeleri gerektiğini açıkladı. Rusya merkezli internet ve hizmet sağlayıcısı olan Yandex, bir çalışanın kullanıcıların e-posta hesaplarını sattığını resmen paylaştı. Çalışanın kimliği açıklanmazken, bu kişinin sadece teknik destek sağlamak için gerekli erişim haklarına sahip üç sistem yöneticisinden birisi olduğunu söyledi.

Yandex’in yaptığı ilk açıklamalara göre toplamda 4887 kullanıcı hesabı bu durumdan etkilendi. Şuan bu durumdan etkilenen kullanıcıların bilgilendirilmesi sürdüğü ve hesapları güvene aldıklarını belirtti. Erişim bilgilerinin satıldığı tespit edilen hesaplara şüpheli giriş denemelerinin ve erişimlerin engellendiğini belirtti. Ayrıca kullanıcıların şifrelerini değiştirdikten sonra hesaplarını güvende tutacaklarını belirtti.

Huawei'nin Türkiye için arama motoru Yandex olduHuawei'nin Türkiye için arama motoru Yandex oldu

Yandex, olay hakkında soruşturmayı sürdürüyor

Kullanıcıların hesap bilgilerinin çalınarak satılmaya çalışıldığı bu olayda, şirketin güvenlik ekibi tarafından gerçekleştirilen rutin bir güvenlik taramasında fark edildiği belirtiliyor. Yandex söz konusu bu durumun fark edilmesi sonrasında kapsamlı bir iç soruşturma yürütmeye başladıklarını belirtiyor. Tam olarak detay noktasında ise verilerin erişilebilir olduğu bu olay esnasında kullanıcıların hiçbir ödeme bilgisine erişilmediği tespit ediliyor. Satılan verilerin ne gibi hassas bilgilere sahip olduğu yada ne amaçla kimlere satıldığı hakkında ise bilgi verilmiş değil.

Kişisel verilerin satılması ve çalınması, her platformda yaşanan durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Yandex’in bu noktada durumu ne kadar süre sonra fark ettiği ve konu hakkında ne kadar tedbir aldığı ise henüz bilinmiyor. Ancak Yandex Mail hesabınız var ise yine de önlem amaçlı şifrenizi değiştirmenizi öneririz.


Yandex Metrica nedir ?Yandex Metrica nedir ?
Şok: Yandex Türkiye ofisini kapatıyorŞok: Yandex Türkiye ofisini kapatıyor

PAYLAŞ