Avustralya'dan Facebook'a 529 milyar dolarlık dava! - Haberler - indir.com

Avustralya'dan Facebook'a 529 milyar dolarlık dava!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-10 12:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

2018 yılında gündemde bomba etkisi yaratan Cambridge Analytica skandalı, halen Facebook'un başını ağrıtmaya devam ediyor. Avustralya, veri hırsızlığı skandalı nedeniyle Facebook’a karşı cezası 529 milyar dolarlık bir dava açtı. Şöyle ki Avustralya, 2018 yılı içerisinde meydana gelen, küresel bir skandala neden olan ve sosyal medya devinin milyarca dolarlık zarar etmesin neden olan Cambridge Analytica skandalı sebebiyle Facebook’a dava açıyor. Avustralya’daki Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu’na göre ihlal nedeniyle kişi başına ceza 1,7 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar, Cambridge Analytica tarafından kullanılan 86 milyon profil arasında 311.074 Avustralyalı Facebook kullanıcısı olduğunu düşünüyor. Yani şöyle ki sosyal medya devi Facebok'un ödeyeceği ceza 529 milyar dolara ulaşıyor. Bununla beraber teknoloji devi aynı sebepten dolayı Birleşik Krallık’ta da 500 milyar sterlin gibi bir cezaya çarptırılmıştı.

Facebook davası

Avustralya İstihbarat Komisyonu Ofisi’nin internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Facebook'a dava işlemleri hakkında bilgi verildiği duyuruldu. Davacı tarafında iddiasına göre şirketin, ciddi ve sürekli bir şekilde gizliliğe müdahale ettiği oldu. Şirkete karşı açılan davada 'This is Your Digital Life' uygulaması ile beraber Avustralya'da bulunan Facebook kullanıcılarının kişisel verilerini ortaya çıkardığı dile getirildi. Hatta öyle ki kişilerin bu toplanan verileri ile beraber politik profil belirlemesi yapıldığı ve söz konusu bu kişisel verilerin üçüncü taraflarla paylaşıldığı iddia edildi.

AppGallery için Facebook, Twitter ve Instagram açıklamasıAppGallery için Facebook, Twitter ve Instagram açıklaması

Tech Crunch üzerinde yayınlanan haberlere göre söz konusu This is Your Digital Life adlı uygulama, GSR adlı bir geliştirici tarafından tasarlandı ve Cambridge Analytica tarafından Facebook kullanıcılarının verilerini toplamak ve işlemek için kullandığı belirtildi. Buradaki esas amaç ise toplanan veriler ile beraber politik profil oluşturmak olduğu iddia edildi. Avustralya İstihbarat ve Gizlilik Şefi Angelene Falk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama kapsamında; "Facebook’un varsayılan ayarları, kişisel bilgilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu sebepten ötürü 311.127 Avustralyalı Facebook kullanıcısının verilerinin satılmak ve politik profil çıkarmak için kullanıldığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek günlerde konu hakkında daha net bilgileri ortaya çıkacağı düşünülüyor. Sosyal medya devi Facebook sık sık bu kişisel verilerin ihlali konusu ile gündeme geliyor ve hatta bu sorun nedeniyle mahkemelik olmaktan da kurtulamıyor. 


Facebook Messenger yenilikleri WhatsApp'ı aratmayacak!Facebook Messenger yenilikleri WhatsApp'ı aratmayacak!
Facebook'un yeni sistemi sahte hesapları ortadan kaldıracak!Facebook'un yeni sistemi sahte hesapları ortadan kaldıracak!
Facebook, Libra hakkındaki planlarını değiştiriyor!Facebook, Libra hakkındaki planlarını değiştiriyor!

PAYLAŞ