Avrupa polisi suçluların telefonlarını hacklemeyi başardı - Haberler - indir.com

Avrupa polisi suçluların telefonlarını hacklemeyi başardı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-03 21:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Avrupa polisi ve suça müdahale birimleri, binlerce suçlu ve uyuşturucu taciri tarafından kullanılan şifreli bir platforma sızma operasyonunu gerçekleştirdi. Bu süreç içerisinde ve devamında büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Suçla ilgili olan kişilerin kullandıkları, daha az göz önünde olan ve daha sıkı korunan bazı platformlar bulunuyor. Aynı zamanda bazı platformlarda sundukları güvenli hizmetlerle beraber suçluların dikkatini çekebiliyorlar. Bu platformlar arasında yer alan Encrochat, binlerce suçlu ve uyuşturucu taciri olan kişiler tarafından kullanılıyordu. Çeşitli Avrupa ülkelerinden ve kolluk kuvvetlerinin çalışması sonucunda platformun şifreleri çözüldü. 

Dev gibi operasyon

Sisteme başarıyla sızma işleminin tamamlanmasının ardından Avrupa polisleri yaklaşık olarak yüz milyon şifreli mesaha ulaşmayı başardı. Bunun ardından da peş peşe operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlar Birleşik Krallık, Hollanda, Norveç, İsveç ve Fransa’ya da yayıldı. Vice’ın haberine göre Birleşik Krallık’ta yapılan operasyonda 54 milyon pound para, 77adet ateşli silah ve 2 ton da uyuşturucu ele geçirildi. Polis tam 746 şüpheliyi göz altına aldı.

Encrochat temel olarak kullanıcılara yüksek güvenlikli telefonlar sunuyor. Özünde birer Android bozması olan bu telefonların kendi özel uçtan uca şifrelenmiş mesajlaşma platformu bulunurken GPS, kamera ve mikrofon özellikleri ise bulunmuyor. Ayrıca tek bir PIN ile cihazın içinde bulunan tüm bilgiler silinebiliyor. Telefonlar VOIP arama yapabiliyor ve mesaj gönderebiliyor. Normal gözükmesini sağlamak için çift işlemcinin kullanıldığı bu telefonlar için Encrochat bir abonelik modeli kullanıyordu. Şirketin pek çok müşterisinin gözünde bu cihazlar oldukça güvenilir ve sızılması zor cihazlar olarak gözüküyordu.

Aylarca süren takip son buldu

Kolluk kuvvetlerinin Encrochat'te yer alan verileri izlemeye başlaması 1 Nisan tarihinde başlarken, muhtemelen sisteme girişin de ilk olarak Mart ayında gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Yetkililerin artık kapatılan platformu nasıl hackledikleri ise bilinmiyor. Suçluların şifreleri ve polisin eline geçmesi halinde içindeki bilgileri uzaktan silmeye yarayacak olan cihazlar kullandıkları da elde edilen bilgiler arasında yer alıyor. Daha önce de çeşitli operasyonlarda böyle cihazlar ele geçirilmişti. Açıklamalara göre son operasyonla birlikte ele geçirilen uyuşturucularla birlikte 200’den fazla kişinin can güvenliğine yönelik tehdit de ortadan kaldırılmış oldu. Kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bu operasyon başarıyla sonlandırıldı. 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ