Apple'dan bir uygulamaya logo itirazı geldi - Haberler - indir.com

Apple'dan bir uygulamaya logo itirazı geldi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-11 15:30:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Apple, ilginç bir istek ile gündeme geldi. Bir yemek tarifi uygulamasına karşı itiraz notu yayınladı. Şirketin iddiasına göre Prepear adlı uygulamanın sahip olduğu karikatür biçimindeki meyve logosu, Apple’ın tescilli elma logosuyla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Şirketin iddiasına göre, armut logosu Apple logosu ile aradaki farkın ayırt edilmesine engel olacak içerikler taşıyor. Bu noktada ise kullanıcılar Prepear ve Apple’ın ürün ve servislerini birbirinden ayırmakla zorlanabiliyor. Şirket bu durumun ise Lanham Yasası’na aykırı olduğunu ifade ediyor. Bu durum uygulamanın ana şirketi olan Super Healthy Kids’in Prepear logosu için tescil başvurusu esnasında ortaya çıktı. Preaper uygulaması kullanıcılara yemek tariflerini saklama ve organize etme imkanı tanıyor.

Özelleştirilmiş menüler oluşturma imkanı da sunarken, armut biçimindeki logosunun sağ üst köşesinde ise bir yaprak bulunuyor. Apple’ın itiraz notunda ise şu ifadeler yer alıyor; “Başvuranın Markası, Apple’ın ünlü Apple Logosunu akla getiren ve benzer bir ticari izlenim yaratan, dik açılı yapraklı minimalist bir meyve tasarımından oluşuyor.” Mahkeme başvuru dosyasının devamında ise, “Apple Markaları o kadar ünlü ve anında tanınabilir ki, Başvuranın Markasındaki benzerlikler her türlü farklılığı gölgede bırakacak ve sıradan tüketicinin Başvurucunun Apple ile ilişkili, Apple’a bağlı veya Apple tarafından desteklenmiş olduğuna inanmasına neden olacaktır.”

Apple'ın Eylül ayında tanıtacağı modellerApple'ın Eylül ayında tanıtacağı modeller

Apple’dan uygulama logosuna itiraz geldi

Prepear’ın kurucularından Rusell Monson “Armut’u Elma’dan Kurtar!” olarak bir imza kampanyası başlattı ve şimdiye kadar 14 binden fazla imza toplandı. Şirketin sadece beş çalışanlı küçük bir işletme olduğunu ve Apple’ın büyüklüğünde bir şirketle hukuk savaşı için yeterli kaynağa sahip olmadıklarını belirttiler. Apple’ın dava dosyasında “aynı ve/veya son derece ilgili mal ve hizmetler” sunduğu ve bir yemek planlama hizmetleri uygulamasının “Apple’ın Apple Markaları için Apple’ın doğal genişleme bölgesi içinde” olmasına neden olduğu belirtiliyor. Müşteriler Prepear’ın logosuna bakarak bunun Apple ürünü bir yemek tarif uygulaması olduğunu düşünebilirler. Bu kapsamda Apple’ın böyle bir servis açabileceği ihtimalleri göz önünde bulunduruluyor.

Prepear’ın kurucusu Instagram’dan şu sözleri dile getirdi: “Apple’ın küçük işletmelere yönelik agresif yasal işlemlerine karşı durmak ve logomuzu koruma hakkı için mücadele etmek gibi ahlaki bir yükümlülük hissediyorum.” diye yazdı. “Kendimizi Apple’a karşı, yalnızca logomuzu korumak için değil, aynı zamanda büyük teknoloji şirketlerine küçük işletmelere zorbalık yapmanın sonuçları olacağına dair bir mesaj göndermek için de savunuyoruz.”

Bakalım Apple ile bu ufak işletme arasındaki bu sorun nasıl aşılacak göreceğiz.


Microsoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştüMicrosoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştü
Apple'dan logo benzerliğiyle ilgili beklenmyen adımApple'dan logo benzerliğiyle ilgili beklenmyen adım

PAYLAŞ