Apple, kullanıcıların Safari verilerini Tencent'le paylaşıyor iddiası - Haberler - indir.com

Apple, kullanıcıların Safari verilerini Tencent'le paylaşıyor iddiası

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-15 23:04:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Son dönemlerde bir güncelleme bir sorun haberleriyle gündeme gelen Apple bu kez oldukça çarpıcı bir iddiayla gündeme geldi. İddialara göre Apple Safari tarayıcısından kullananların yaptığı aramaları Tencent’le paylaşıyor! 

Seneler kullanıcı güvenliğine veri gizliliğine verdiği önemi vurgulamayı hiçbir zaman ihmal etmeyen Apple’ın başı son dönemlerde yaşadığı gizlilik ihlallerinden kurtulmuyor. Her fırsatta gizliliğin kullanıcılar açsısından ne kadar önemli olduğunun altını çizen şirket yine bir gizlilik ihlaliyle gündeme geldi. İddialara göre Apple iOS kullanıcılarına özel olarak geliştirdiği Safari tarayıcısını kullanan kullanıcıların gizliliğini ihlal ederek kullanıcıların yaptığı aramaları Google gibi arama devi şirketlerin yanı sıra Çin merkezli Tencent firmasıyla da paylaşması nedeniyle Apple inceleme altına aldı. 

Apple yaptığı yatırım ile Samsung'u üzecekApple yaptığı yatırım ile Samsung'u üzecek

Apple güvenlik listesine Tencent’i ekledi mi? 

iOS Uygulamaları Kullanıcı Verilerini Mi Paylaşıyor?

Bildiğiniz üzere Apple cihazlarının varsayılan tarayıcısı olan Safari, kullanıcılarının güvenliğini ve gizliliğini arttırmak adına bazı özelliklere sahip. “Sahte Web Sitesi Uyarısı” gibi bu özellikler sayesinde Safari, arama sonuçlarını Google gibi güvenli tarama sayaçlarını sağlamış olduğu kara liste temizleme özelliği sunuyor ve bu sayede kullanıcılarının çevrimiçi güvenliklerini de sağlıyor. Söz konusu iddianın nedeni ise Apple şirketine ait olduğu söylenen kullanıcı veri gizliliği sözleşmesinden kaynaklanıyor. 

Orataya çıkan bu görüntüler Apple’ın güvenli tarama için yönlendirdiği sağlayıcılar arasında Tencet bulunuyor ve bu doğrultuda Tencent “Safari”den arama yapan kullanıcıların IP adreslerini kaydedebilme hakkına sahip oluyor. Biranda ortaya çıkan bu olayın bu kadar yankı uyandırmasının en büyük nedeni ise Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirketin kullanıcılarının verilerini Çinli bir şirketle paylaşıyor olmasından kaynaklı. Bildiğiniz gibi son birkaç aydır iki ülke arasında bir ticaret savaşı hakim ve veri gizliliği ABD’nin Çinli şirketlere büyük yaptırımlar uygulamasına neden oluyor. 

Tencent iOS 12.2 sürümüyle mi eklendi? 

Apple yeni saydamlık raporunu yayınladı

Twitter’da konuyla ilgili açıklamalar yapan bazı kullanıcılar söz konusu durumun Apple’ın iOS 12.2 sürümü getirdiği andan beri olduğunu söylüyor. Konu hakkında açıklama yapan Kripto uzmanı Prof. Matthew Green, söz konusu özelliğin iOS işletim sistemlerinin ve Apple ürünlerinin varsayılan tarayıcı olan Safari’de açık olduğunu belirterek bu durumun milyonlarca kullanıcın IP adreslerini riske attığını açıkladı. 

Daha öncesinde Çin dışında yaşayan kullanıcıların IP adreslerini kaydettiğine dair herhangi bir kanıt olamayan Tencent hakkındaki iddiaların ve Apple’ın Tencent’i güvenlik sağlayıcıları listesine eklemesinin somut bir delili olmadığından konuyla ilgili herhangi bir yorum da yapamıyoruz. Olayın ne olduğunun ortaya çıkması için ilerleyen günlerde açıklanacak inceleme sonuçlarını beklememiz gerekecek. 


Apple yatırım yaptıktan sonra Shazam büyük atılım gösterdiApple yatırım yaptıktan sonra Shazam büyük atılım gösterdi
İlk Apple 5G modemi bir Türk’e emanetİlk Apple 5G modemi bir Türk’e emanet

PAYLAŞ