Apple Avrupa Birliğine karşı milyon dolarlık davayı kazandı - Haberler - indir.com

Apple Avrupa Birliğine karşı milyon dolarlık davayı kazandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-15 19:31:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Apple, yıllar önce Avrupa Birliği Komisyonu'nun bir soruşturmasına konu olmuştu. Komisyona göre dev şirket, İrlanda'daki şirketleri üzerinden vergi kaçırıyordu. Geçtiğimiz yıl görülen davalarda Apple' a çok ciddi bir para cezası verilmişti. Apple'da bu durumu temyize taşımıştı. Bu kez gülen taraf ABD'li şirket Apple oldu.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, özellikle de şu zamanlarda daha çok davalar ile gündemde yerini alıyor. Çünkü şirket, kısa bir süre önce Avrupa Birliği tarafından bir soruşturma kapsamına alındı. Ayrıca iPhone cihazların bilinçli olarak yavaşlatılması konusu da sonuca erdi. Şimdi ise Apple'ın bir davası daha sonuca ulaştı. Bu sonuç, Apple'ı hayli keyiflendirecek türden.

Xiaomi'nin 100W'luk hızlı şarj desteğine sahip olan akıllı telefonu yakında tanıtılacakXiaomi'nin 100W'luk hızlı şarj desteğine sahip olan akıllı telefonu yakında tanıtılacak

Avrupa Birliği Komisyonu, seneler önce Apple'ın İrlanda'daki şirketlerinin vergi kaçırdığını iddia etmişti. İddialara göre şirket, İrlanda'nın vergilendirme yasası sayesinde vergi yükünü ciddi manada azaltmıştı. Hatta Apple'ın 20 yıl gibi uzun bir süre boyunca devam eden bu sürecin sonunda 2014 yılına gelindiği zaman, vergi yükünü yüzde 0.005'e kadar düşürdüğü söylenmişti. Bu karmaşık silsile en sonunda Apple'ın mutluluğu ile sonlandı.

Söz konusu iddialar, uzun yıllar soruşturuldu ve Avrupa Birliği Komisyonu, başlatmış olduğu soruşturmayı 2016 yılında tamamladı. Geçtiğimiz sene ise davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, Apple'ın yeteri kadar vergi ödemediği kararını vermişti. Bu durumda şirket, İrlanda'ya 14.5 milyar dolar ödeme yapmak zorunda kaldı. Üstelik bu tutar, faiziyle birlikte 15.3 milyar dolara kadar yükselmişti. Apple, mahkeme kararının gereğini yerine getirerek bu ödemeyi İrlanda'ya yaptı.

Apple, söz konusu ödemeyi yaptıktan sonra çıkan karara itiraz ederek davayı temyize götürdü. Aslında çıkan bu karardan Apple'ın rahatsız olması kadar İrlanda hükumeti de rahatsız oldu. Çünkü İrlanda, zaten düşük vergilendirme sistemi ile büyük şirketlerin ilk tercihi konumundaydı. Çıkan bu sonuç, İrlanda'ya özellikle de ekonomik anlamda büyük zararlar verebilirdi. Şimdi ise üst mahkeme temyiz davası ile ilgili nihai kararını verdi.

Apple, temyizde gülen taraf oldu

Genel Mahkeme, Apple'ın bu tür bir ödemeyi yapmasına gerek olmadığına karar verdi. Mahkeme heyeti, Avrupa Birliği Komisyonu'nu söz konusu ihlali ispat etmekte başarıya ulaşamadığını ifade etti. Bu karar, Apple'ın İrlanda hükumetine yapmış olduğu ödemeyi, çok büyük ihtimal ile de faiziyle birlikte geri alacağını gözler önüne seriyor. Fakat ödemenin ne zaman yapılacağı şu an için belirsizliğini koruyor. 

Konu ile ilgili olarak Apple cephesinden açıklama yapıldı. Teknoloji devi tarafından gerçekleştirilen açıklamalarda söz konusu kararın memnuniyetle karşılandığına dikkat çekildi.  Davanın ne kadar değil nerede vergi ödemek ile ilgili olduğunu ifade eden Apple yetkilileri, dünyanın en büyük vergi mükellefi olmaktan gurur duyduklarını açıkladılar.



PAYLAŞ