YouTube'dan video paylaşımını kolaylaştıracak klip özelliği


Popüler video paylaşım platformu YouTubei geçtiğimiz yıl sunduğu Shorts özelliğinin ardından, kısa video formatını da iyice gözüne kestirmiş gibi gözüküyor. Bugün itibariyle YouTube, geliştiricileri, videolardan seçtiğiniz bir alanı paylaşma özeliğini test etmeye başladı. Üzerinde çalışmalar yapılan bu özellik sayesinde, istediğiniz herhangi bir videonun tamamı paylaşılmak zorunda kalınmayacak. 

Normal şartlarda YouTube, videolarını veya canlı yayınları paylaşmak istediğinizde, direkt olarak ilgili olan içeriğin URL'sini paylaşmanız gerekiyordu. Hatta öyle ki kullanıcılar isterse herhangi bir videonun istediği dakikayı seçip "Geçerli dakikayı kopyalı" özelliğinden faydalanarak spesifik hale getirebilirsiniz. Aslına bakmak gerekirse, URL ile paylaşma yöntemi oldukça mantıklı ancak örnek vermek gerekirse sadece 10 saniyelik bir kısmı paylaşmak istediğinizde bunu URL ile yapmanız zor olabilir. Söz konusu bu zorluğu ortadan kaldırmak istenirse YouTube geliştiricileri, Clips (Klip) adlı yeni bir özellik geliştirmekle ilgileniyorlar. 

YouTube üzerinde çalışılan bu Klip özelliği sayesinde artık, dilediğiniz içeriğin spesifik olarak herhangi bir kısmını direk olarak dışa aktarmak mümkün olacak. Yani sadece o seçmiş olduğunuz kısmı kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Örneğin; seçmiş olduğunuz videonun 2:30 ila 2:40 dakikaları arasına ihtiyacınız olduğunu düşünmek gerekirse, Klip özelliği sayesinde ihtiyacınız olan bu bölümü paylaşabilirsiniz. Üstelik bunu yapmak için harici bir program kullanmanız da gerekmez. Direk olarak YouTube'un Android uygulamasından veta web sitesi üzerinden videoyu klip şeklinde de paylaşabiliyorsunuz. 

YouTube Klip özelliği geliyor

Konu ile ilgili olarak, Creator Insider kanalında paylaşılan videoda YouTube'a gelecek olan Klip özelliğinin nasıl kullanılacağı açık bir şekilde anlatılıyor. Platformda paylaş butonunun yan kısmında yer alan Klip butonuna tıkladığınızda, başlık eklemeniz ve videonun bir kısmını seçmeniz gerekir. Hemen ardından ise YouTube sizin için o belirlediğiniz kısmı özel bir URL'ye çevirerek istediğiniz yerde paylaşmanıza izin verir. 

YouTube platformunun bu yeni özelliği şu an için test aşamasında olduğu ve sınırlı sayıda oyun kanalında mevcut olduğu da elde edilen bilgiler arasındadır. Aynı zamanda özelliği şimdiden kullanmak için sizde YouTube'u Android uygulaması veya masaüstü sitesinden açmanız gerekir. YouTube'un Klip özelliği ile ilgili olarak şimdilik elde edilen bilgiler bu kadar olup gelecek günlerde daha fazla bilgi elde edilmesi bekleniyor.