YouTube ve Google, yeni tasarımlarını ülkemizde denemeye başladı


Google, Material Design adını verdiği yeni arayüz tasarımını tüm hizmetlerinde hissettiriyor. Arama motorunda ve YouTube ekranında yapılacak olan bazı güncellemeler, Türkiye'de de yayınlanmaya başladı. Peki bu yenilikler neler?

Yeni arayüz tasarımları

Google'ın tasarım anlayışını hepimiz biliyoruz. Üç boyutlu ve kabartmalı görseller artık yerini daha düzlemsel tasarımlara bıraktı. Günümüzde popüler olan bu tasarım şekli sadece web sitelerin ve arama motorlarının arayüzlerini değiştirmiyor. Birçok alanda kullanılmaya başlayan bu tasarım şekli çoğu programda da kullanılıyor. Gözde daha sade gelse de bu tasarımlar gerçekten de hoş. Bu tasarıma birlikte Google hizmetlerinin daha akıcı olmasını sağlamak açısından önemli bir adım. Arama motoru sayfasında bir süre önce yeni görünümlerini sunmaya başlayan Google, ülkemizde bir süre kullanıma açılmamıştı. Artık hepimizin kullanabileceği bu tasarım birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Hepimizin alıştığı köşeli arama çubuğu artık yerini dairesel hatlara sahip bir çubuğa bıraktı.

Ayrıca bu arama çubuğu sayfanın alt kısımlarına doğru indikçe sabit kalıyor. Google'ın en sinir bozucu özelliklerinden birisi olan bu sorunu çözmeleri gerçekten hoşumuza gitti. Çünkü eski tasarımda arama çubuğu yukarıda kalıyordu. O anki aradığınız herhangi bir şeyi değiştirmek istiyorsanız tekrar sayfanın başına dönmeniz gerekiyordu. Bu tasarımla birlikte bu sorunun çözüldüğünü belirtelim. YouTube'da ise videoları tam ekranda izlediğiniz zaman "Ayrıntılar için kaydırın" özelliği geliyor. Bu özellikle, video ve yayınca hakkındaki detayları tam ekrandayken yukarı kaydırabiliyorsunuz. Böylece tam ekran izlerken video veya yayıncı hakkında bilgi almak istiyorsanız "Ayrıntılar için kaydırın" kısmına basmanız yeterli olacaktır. Aslında Google bu özellikleri tam olarak ülkemizde yayınlamadı. Deneme süresi tamamlandığında herkes bu iki farklı tasarımı görebilecek. Böylece yeni tasarımları bizde görebiliyor olacağız. Fakat siz erkenden görmek istiyorsanız:

Böylece Google'ın daha henüz yayınlamadığı Material Design'ı görebileceksiniz. Eğer arayüzü beğenmezseniz aynı yolları izleyip seçeneği Default yaparak geri eski tasarıma dönebilirsiniz.

Chromebook Pixel Tanıtım Videosu