Xiaomi hangi verileri topladığını açıkladı


Çinli teknoloji devi Xiaomi, Forbes tarafından yayınlanan bir güvenlik makalesinde yer alan, internet tarayıcısı üzerinden kullanıcıların verilerini topladığını ve aynı zamanda uzak sunuculara gönderdiği iddialarını reddetti. Yakın tarihte yayınlanan bir Forbes fiber güvenlik makalesinde, araştırmacılar Xiaomi'nin kendi akıllı cep telefon tarayıcı uygulaması üzerinden, endişe verici ölçüde bilgi topladığını ortaya çıkardığını açıklamıştı. Bu sadece toplu kullanım analizlerini değil, aynı zamanda kişisel olarak da tanımlanabilir bilgileri de kapsıyordu. Xiaomi, kendisine yapılan bu iddiaları açık bir dille reddederek bu bilgileri toplamadığına dair açıklamada bulundu. 

Forbes bünyesinde bulunan araştırmacılar, Xiaomi'nin varsayılan tarayıcısı Mi Browser'ın, arama motoru olan sorgularını ve tarayıcının haber akışında görüntülenen ögeleri de içine almak üzere kullanıcıların ziyaret ettiği web siteleri gibi bilgileri toplandığı iddia ediliyordu. Bundan daha da önemlisi, araştırma üzerinde çalışan araştırmacılar tarayıcıların bu bilgileri gizli moda ayarladığında dahi toplandığını dile getirdi. 

Araştırmacıların yorumuna göre oldukça kolay bir şekilde kırılabilen Base64 şifreleme yöntemiyle korumaya alınan bu bilgiler, Singapur ve Rusya'daki uzak sunuculara gönderiliyordu. Bununla beraber Forbes, Xiaomi tarafından geliştirilen diğer tarayıcıların da (Mi Browser Pro ve Mint Browser) aynı şekilde veri toplama anlayışını sergilediğini dile getirdi. Çinli şirket ise bu iddiaları bir blog yazısında yanıtladı ve Forbes tarafından yapılan bu iddiaları açık bir dille reddederek, kullanıcı gizliliğinin Xiomi açısından son derece önemli bir unsur olduğununda altını çizdi. 

Xiaomi hangi verileri topladığını açıkladı

Xiaomi'nin verileri nasıl topladığına dair yaptığı açıklama ise şu şekilde; "Xiaomi iki tür veri toplar: Toplu kullanım istatistikleri verileri ve kullanıcı tarama verileri senkronizasyonu. Toplu kullanım istatistikleri, hemen hemen her ana tarayıcı tarafından toplanan sistem bilgileri, tercihler, kullanıcı arayüzü özellik kullanımı, yanıt verme vb. Gibi verileri içerir. İkinci tür, bir kullanıcı oturum açtığında ve veri senkronizasyonu işlevi açıldığında senkronize edilen göz atma veri geçmişi gibi bilgileri içerir."

Bu bilgilerin yanı sıra şirket tarayıcının, gizli moda ayarlandığında tarayıcı geçmişi bilgilerini topladığını da reddetti ve tarayıcı yazılım kodlarını kanıt olarak sundu. Aynı zamanda, Forbes'daki araştırmacılar hala tarayıcının belirli bir cihazı ve Android sürümünü tanımlamak için benzersiz içeriklerde dahil olmak üzere telefon hakkında veri topladığına inanıyorlar.