Xbox Series S'in GPU performansı beklendiği gibi olmayabilir


Yeni oyun konsolları hakkında detaylar gelmeye devam ediyor. Microsoft cephesinin yeni Xbox Series X modelinin bir de Xbox Series S adlı bir versiyonun da olması bekleniyor. Bu dikkat çeken modele dair bazı GPU dahi olmak üzere detayları ortaya çıktı. Xbox Series S adlı Microsoft’un yeni nesil ikinci oyun konsolu olması beklenen bu cihazın resmi olarak Ağustos ayı tarihinde tanıtılması bekleniyor. Sadece 200 dolar gibi bir fiyata sahip olacka olan bu model daha önce de ortaya çıkanlara göre oyun geliştiricilere 7.5 GB RAM belleği, 4 teraflop gücüne sahip bir GPU sunacak. Bu söz konusu GPU yeni gelen bilgilere göre 20 CU CU birime sahip olacak. Bunun üzerinden yapılan karşılaştırmalara göre konsoldaki ekran kartı AMD Radeon RX 5500XT’nin biraz altında kalacak. Bu kart üzerinden yapılan eski testler ise konsolu birçok oyunu 1080P 60 FPS değerinde sunamayacağı anlamına geliyor.

Yeni Xbox One Series S hakkındaki detaylar oyuncuları üzecek

Daha önce belirtilenler gibi 4K yerine 1080P ve 1440P oyunculuğa daha fazla odaklanan konsol, burada ise spesifik olarak 1080P hedefliyor. Oyunların çoğunu ise 30 FPS seviyesinde açacak. Series X ile benzer bir CPU taşıdığını ifade edilen Series S, performans noktasında beklentilerin altında kalabilir. Daha çok yeni nesil oyunların çok daha güçlü grafiklere sahip olduğunu düşünürsek, bu yeni konsol sunabilecekler noktasında oldukça geride kalabilir.

Xbox Series S modelinde sorular hala bulunurken, Series X ise üst seviye güce sahip olacak. Bu modelde ise 3.8 GHz hıza sahip sekiz çekirdekli özel 7 nm üretim AMD Zen 2 işlemcisi ve toplam 12 teraflops yer alacak. AMD RNDA 2 GPU ekran kartı modeline sahip olacak cihazda 16 GB GDDR6 bellek kullanılacak. 1 TB boyutunda özel NNVME SSD depolamaya sahip olacak model 4K UHD Blu-Ray optik bir sürücü barındıracak. Ayrıca cihazda arkaya takılan 1 TB harici kart ile depolaması da artırılabilecek. Üst seviye ışık ve gölge detayları sunan Ray Tracing desteği de Series X konsolunda yer alacak.