Windows 10 ürün anahtarı nasıl öğrenilir?


Her kullanıcının Windows 10 işletim sisteminde sahip olduğu sürüme ait bir ürün anahtarı bulunmaktadır. Sizlere bu içeriğimizde Windows 10 işletim sisteminizde ürün anahtarınızı nasıl öğrenebileceğinize bakacağız. Bilgisayarında Windows işletim sistemi kullanan tüm kullanıcıların bir ürün anahtarı yer almaktadır. Windows 10 ürün anahtarı veya bir başka sürümün anahtarı, aslında o an kullanılan işletim sisteminin bir kimlik numarasıdır diyebiliriz. Yeni bilgisayarlarda ise Windows 10 ürün anahtarı BIOS tarafından otomatik olarak algılanmaktadır.

Birçok kullanıcı artık bu tarz ürün anahtarlarına ihtiyaç duymuyor. Öyle ki Windows 10 ürün anahtarı gibi kodlar OEM anahtar olarak tek bir cihaza özel olarak geliştiriliyor. Ancak yine de çeşitli zamanlarda Windows 10 ürün anahtarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Sizler için ise Windows 10 ürün anahtarı nasıl öğrenilir sorusuna çeşitli yanıtlar ile bakacağız.

CMD ile Windows 10 ürün anahtarı öğrenme

 

Birçok işlemi yapabileceğiniz gibi CMD üzerinden Windows 10 ürün anahtarınızı da görebilirsiniz.

Komut Dosyası ile Windows 10 ürün anahtarı öğrenme

Windows 10 ürün anahtarınızı öğrenme yöntemlerinden birisi de Komut Dosyası oluşturmaktır. Techspot tarafından hazırlanan komut dosyası metnini boş bir Not Defteri sayfasına yapıştırın. Metni yapıştırdığınız dosyayı Farklı Kaydet diyerek .vbs uzantısı ile kaydedin. Daha sonra kayıt ettiğiniz dosyaya çift tıklayarak Windows 10 ürün anahtarınızı görebilirsiniz.

Bilgisayarınızda Windows yüklü değil ise

Yukarıdaki yöntemler ile Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda Windows 10 ürün anahtarını öğrenebilirsiniz. Ancak bilgisayarınıza henüz Windows yüklemediyseniz ve önyükleme yapamıyorsanız yöntemler geçersiz olacaktır. Bu noktada ise Windows’u bilgisayarınıza harici bir sürücü ile yükleyecekseniz, sürücü önce başka bir bilgisayara bağlayın. Sürücüyü bilgisayara bağladıktan sonra üzerine sağ tıklayarak çevrimiçi hale getirin. Daha sonra bilgisayarın arama bölümünden regedit araması yapın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın.

Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ne girdikten sonra HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion  klasörlerini açın ve son pencerede DigitalProductID dosyasını bulun. Buradaki ürün anahtarınız sürücü tarafından algılanacaktır. Windows yüklemek için kullandığınız sürücünün Digital ProductID dosyasındaki ürün anahtarını algılaması için ShowKey Plus gibi üçüncü taraf yazılımları kullanabilirsiniz.

Windows 10 ürün anahtarı ne zaman gerekebilir?

Son yıllarda yeni nesil Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda ürün anahtarları OEM anahtarı olarak tek bir cihaza özel olarak geliştiriliyor. BIOS tarafından otomatik algılanıyor ve elle girilmeye gerek kalmadan Windows kurulumu tamamlanıyor. Ancak bazı durumlarda yine de Windows 10 ürün anahtarına ihtiyaç duyabilirsiniz. OEM anahtarı ile yüklü Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızı sıfırlayarak yeniden başlattığınız zaman nadir olarak Windows 10 ürün anahtarı isteyebilmektedir. Yine dijital lisans kullandığınız sistemi yeni bir bilgisayara yüklerken BIOS otomatik olarak algılayamayabilir ve ürün anahtarını elle girmek zorunda olabilirsiniz.

Bu kapsamda Windows 10 ürün anahtarını öğrenmek için yukarıdaki yöntemleri tercih edebilirsiniz.