iPhone Cihazları İçin Kar Marjı Ciddi Düşüşte


Akıllı telefonlarda başta Apple olmak üzere fiyatların son dönemlerde bir hayli yükseldiğini görüyoruz. Bu rakamlar özellikle tüketicilerin ceplerini yakarken üreticiler tarafında ise mali sorunlara sebebiyet veriyor. Ortaya çıkan yeni rakamlara göre Apple’ın iPhone modellerindeki fiyatlandırması yükselmeye devam etse de, iPhone kar marjı her yeni modelle beraber düşmeye devam ediyor. Apple’ın ilk iPhone modelini 2007 yılında gerçekleşen tanıtım ile beraber gördük. Telefon pazarında devrimi başlatan bu model daha sonra her yıl çok daha güçlü, daha yetenekli kamera ve şık göz alıcı tasarımlar ile gelmeye devam etti. Tabii her yıl bu cihazları satın almak için gereken alım gücü ve rakamları da yükselmeye devam etti.

iPhone Kar Marjı Düşüşte

TechInsights tarafından yapılan veri araştırma ve istatistiklere göre Apple’ın artan iPhone fiyatlarına rağmen kar marjının düştüğü gözüküyor. Yeni iPhone modeller 1000 dolar seviyesinde bir rakamla satılsa bile elde edilen kar oranı yüzde 60 seviyelerinde sürüyor. Ancak ilk model iPhone 3GS’de kar oranı yüzde 74 seviyesine kadar yükselmişti. Özellikle şirketin 2016 yılında pazara sunmuş olduğu iPhone SE modeli yüzde 53’lük kar oranı ile pazarın en düşük orana sahip iPhone modeli olarak gözüküyor. Bu rakamlar ile beraber yine de Apple’ın yüksek kar rakamlarına eriştiği gözüküyor. Canaccord Genuity tarafından yapılan bir rapor açıklamasına göre iPhone satışları pazarın yüzde 20’sinden daha az olarak gözüküyor fakat kar oranında tüm pazarın yüzde 87’sine sahip durumda.

Yeni iPhone modellerinde çok fazla yenilik sunamayan şirket yinede üretimdeki maliyetini arttırdığı gözüküyor. iPhone Xs Max modelli örneğe baktığımızda 512 GB sürüm ile 64 GB’lık sürüm arasında 350 dolarlık bir satış farkı bulunuyor. Fakat üretimdeki her iki modelin maliyet farkı 70 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu noktada kar marjı düşmeye devam etse de Apple kazanmaya devam ediyor.