Instagram 'da ideal görüntü oranı nasıl seçilir?


Dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım servisi olan Instagram’a fotoğraf yüklemek için bazı dikkat etmeniz gereken durumlar gerekiyor. Bu noktada oldukça zahmetli bir iş gibi gözükse de aslında oldukça basit adımlardan geçiyor. Her sosyal medya sitesinin kendisine özgü fotoğraf oranları olurken, çok beğendiğiniz bir kareyi yarım veya eksik bir şekilde yüklemek istemeyebilirsiniz. Bunun için platformların baz aldığı temel fotoğraf boyutlarına dikkat etmeniz oldukça avantaj olacaktır. Bizde sizlere bu içeriğimizde Instagram için en ideal görüntü oranı nasıl seçilir, bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Instagram’da Tercih Etmeniz Gereken Görüntü Oranları

Instagram’ın ilk dönemlerinde çok daha küçük görüntü oranları bulunuyordu. Ancak güncellemeler ile beraber bu oranlar yükseldi ve artık bir Instagram kullanıcısı fotoğraflarını standart olarak 1080 piksel genişlikte yüklemeleri şart koşuluyor. Ancak fotoğrafın uzunluğu noktasında bir sınır bulunsa da, bu noktada bir standart belirlenmiş değil. Instagram’da paylaşacağınız fotoğrafın uzunluğu 566 piksel ile 1350 piksel arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Instagram seçtiğiniz fotoğrafı bu boyutlara sığdırmak için kırpma yapıyor ancak genelde görüntü kalite kaybı yaşanıyor.

Instagram’a çok yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf yüklemek istediğiniz de ise otomatik olarak kendi sınırlarına göre bu çözünürlüğü küçültüyor. Aynı durum düşük çözünürlüklü kareler için de geçerli oluyor. Düşük çözünürlük daha da küçülür ise bu sefer daha kötü bir fotoğraf kalitesi ortaya çıkmış oluyor. Fotoğrafı büyütüp küçültmeye de izin veren Instagram sol alt köşede yer alan küçük simge ile bu durumu mümkün kılıyor.

Fotoğraf görüntü oranı seçiminde ise manzara gibi çekimlerde geniş ve kısa boyutlar tercih ediliyor. Ancak kişisel portre gibi fotoğraflarda ise 1080x1350 çözünürlüğünde dikey pozisyonlar tercih ediyor. Hikaye tarafında ise oranın standart olarak 1080x1920 olduğunu belirtelim.