Dünyanın en değerli marka listesinde bir numara değişiyor!


Geçtiğimiz aylarda 1 trilyonluk piyasa değeri ile gündemimize gelen Apple, en değerli teknoloji markası olmuştu. Fakat şimdilerde Apple için tehlike çanları çalıyor. Firma uzun yıllar sonra rakibinin gerisine düştü! Bu sebeple dünyanın en değerli marka listesinde bir numara değişiyor!

Dünyanın en değerli marka listesinde bir numara değişiyor!

Teknoloji dünyasında piyasa değerleri şu aralar inanılmaz bir şekilde dalgalanıyor. 1 trilyonluk piyasa değerine ulaşan Apple sadece unvanı kaybetmedi ve aynı zamanda Dünyanın En Değerli Markası unvanını kısa bir süreliğine de olsa Microsoft şirketine kaptırdı. Silikon Vadisi'nin uzun süreli rakipleri Apple ve Microsoft arasındaki rekabet sadece bu yıllarda değil, 1970'lerden itibaren başlıyor. Ancak 2010 yılında Apple'ın Microsoft şirketinden Dünyanın En Değerli Markası unvanını almasından sonra Microsoft için işler bir süre iyi gitmedi. Bu yarışta Microsoft bayağı bir geri düşmüştü.

Geçtiğimiz aylarda Google'ı geride bırakan firma Amazon'a da toz yutturmuştu. Dün gece de Microsoft'un en değerli marka unvanını alması ile birlikte Apple'ı geride bırakmayı başardı. Apple'ın marka değeri 812,6 milyar dolarken Microsoft'un marka değeri 812,93 milyar dolara çıktı ve Microsoft zirveye oturmayı başardı. Güncel duruma bakıldığında Apple tekrar zirveyi alsa bile Microsoft şirketi hemen Apple'ın ensesinde bulunuyor. Yani her an Microsoft zirveye oturabilir. Fakat güncel durumda Apple hala zirvede bulunuyor. İki şirket arasındaki rekabet son dönemlerde oldukça artmış gibi duruyor. Öte yandan Amazon ve Google şirketleri de bu iki firmaya yavaş yavaş yaklaşıyor. İlerleyen zamanlarda çok daha rekabetçi bir ortam görebiliriz.

Apple'ın yaşadığı bu düşüşün sebebi olarak ise iPhone satışlarının istendiği gibi gitmemesi gösteriliyor. Firmanın yeni iPhone modelleri beklenildiği kadar çok ilgi görmemişti. Bu ilgisizlik malum satışlara da yansıdı ve diğer modellere oranla çok daha az bir şekilde satıldılar. Buna örnek olarak Apple mağazalarının önünde yüzlerce kişi kuyruğa girerken, yeni model iPhone'larda çok daha az kişi kuyruğa girmişti. E-ticaret mağazalarında satışlarda aynı derecede azalmıştı. Hem maliyeti sebebiyle hem de önceki modeller gibi çok beğenilmemesi yüzünden satışlar oldukça düşüktü. Hatta şirket bu konuda yeni modellerinden birisinde üretimde azalmaya kadar gitmişti.