Batarya ömrünü uzatan macOS Catalina 10.15.5 çıktı


Apple’ın MacBook’ları macOS Catalina 10.15.5 güncellemesini sonunda yayımladı. Bir süredir MacBook kullanıcıları tarafından beklenen yeni güncelleme Catalina 10.15.4 güncellemesinden 2 ay sonra geldi.

Mac App Store üzerinden ücretsiz bir olarak indirilebilen bu güncelleme, MacBook dizüstü bilgisayarlar için yeni bir batarya sağlığı yönetimi özelliği ile birlikte geldi. Son dönemlerde MacBook bataryalarının ömrünü uzatmak adına önemli adımlar atan şirket bu konudaki ciddiyetini kullanıcılarına kanıtlamak istiyor gibi duruyor.

Bu özellik sayesinde artık kullanıcılar MacBook’un batarya sağlığını ve şarj durumunu kontrol edecek. Bazı durumlarda da MacBook’un yüzde 100 şarj olması önlenecek ve bu sayede bataryanın ömrü tahmin edilenden çabuk bitmeyecek.

Evrensel iOS uygulama sistemi, macOS için geliyor

Bu özellik aynı zamanda şarj edilme süresi kısaltılacağından bataryanın sağlığı koruyacak. Çünkü MacBook modellerinin sürekli yüzde 100 şarj olacak şekilde fişte bırakmak bataryanın sağlığını büyük ölçüde azaltıyor.

Batarya sağlığı yönetimi özelliği ile bu sorunu kullanıcıları için kontrol altına almayı hedefleyen Apple, sarj oranı yüzde 100 olduğu halde şarj edilmeye devam eden MacBook’un şarj ile ilişkisini de kesilecek.

Batarya ve şarj ikilisini kontrol altına alan bu yeni sistem isteğe bağlı bir özellik olsa da, önemli bir özellik olduğunun altını çizmek de fayda var. Aynı zamanda çeşitli iyileştirmelerde içeren macOS Catalina 10.15.5, Finder uygulamasının donmasına sebep olan sorunlara da çözüm getirdi.

Bundan sonra büyük dosyalar ile yapılan transferler Finder’ı işlevsizleştirmeyecek. ‌macOS Catalina‌ 10.15.4 ile birlikte ortaya çıkan ve birçok kullanıcının MacBook deneyimini olumsuz bir şekilde etkileyen bu sorun yeni güncellemeyle giderildi.

Buna ek olarak macOS Catalina 10.15.5 güncellemesiyle birlikte FaceTime çağrıları ile gerçekleştirilen grup görüşmelerinde yaşanan görüntü sorunlarını ortadan kalktı.