ABD, Xiaomi'yi kara listeden çıkarıyor


Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre ABD hükumeti ile Çin merkezli akıllı cihaz üreticisi Xiaomi, kara listeden çıkarılması konusunda anlaşma gerçekleştirdi. İki dev isim arasında yapılan anlaşma detayları şu an için belirsizliğini koruyor olsa da bazı mahkeme dosyalarına göre ABD, Xiaomi şirketini kara listeden çıkacak. 

Donald Trump hükumeti döneminde oldukça can sıkıcı olaylarından bir tanesi, Çin'e karşı açılan ticaret savaşıdır. Hükumet, o dönemlerde hem Çin hükumeti hem de Çin merkezli şirketlerle adeta soğuk savaş içerisindeydi. Öyle ki hükumet Çin'i teknoloji anlamında bitirmek için yapmadığını bırakmıyordu. Hatta sevilen bir dönemin en sevilen akıllı cep telefon üreticileri arasında yer alan Huawei, ABD yüzünden şu aralar sektörden silinme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiş durumdadır. 

ABD'nin Çin merkezli şirketlere uygulamış olduğu bu ambargo, sadece Huawei ile de sınırlı kalmadı. Bu yılın ilk aylarında başlayan bu konu ile ilgili açıklama yapan Donald Trump Xiaomi'nin de "komünist Çin'in askeri şirketi" olduğunu dile getirerek, Xiaomi'yi de kara listeye eklemişti. Bu karara karşı çıkan Xiaomi ise şirketin Çin ordusu ile herhangi bir bağının olmadığını dile getirmişti. ABD'den gelen son bilgiler, şu an için hükumet ile Xiaomi'nin anlaşma içerisinde olduğunu gösteriyor. 

Xiaomi, ABD'nin kara listesinden çıkıyor

İlk kez Bloomberg tarafından aktarılan bazı mahkeme evraklarına göre ABD ile Xiaomi anlaşmış gibi gözüküyor. Bu anlaşmanın detayları şu an için resmi olarak açıklanmamış olsa da ABD yönetimi, anlaşma kapsamında Xiaomi'yi kara listeden çıkacak. Tarafların şu an için anlaşma sürecinde olduğunu dile getiren Bloomberg, 20 Mayıs'a kadar anlaşma hususlarının kesinleştireceğini ifade ediyor.

Xiaomi, ABD mahkemelerinden ihtiyata kararı aldırmış ve sürecin ötelenmesini sağlamıştır. Elde edilen son bilgiler, krizin sona ermiş olabileceğini en net şekilde gösteriyor. Durum bu şekilde anlaşmayla sonlanmamış olsa ve Xiaomi, ABD'nin kara listesinde kalsaydı, teknoloji şirketini çok daha zor günler karşılayabilirdi. Şirket, ABD borsasından çıkarılacak ve ABD'li şirketler ile bireysel yatırımcılar tarafından da destek alması da engellenmiş olacaktır. Bu da Xiaomi şirketini ekonomik anlamda büyük zarara sokacaktır. Fakat neyse ki sağlanan anlaşma ile bu durum geride kalmış gözüküyor.