Akıllı Telefonlara Yeni Vergiler Gelebilir - Haberler - indir.com

Akıllı Telefonlara Yeni Vergiler Gelebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-27 13:32:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Artan vergiler ve yükselen kur ile beraber ülkemizde akıllı telefon sahibi olmak oldukça zorlaşmaya başladı. Durum böyle ilerlerken, yeni ortaya çıkan bazı detaylara göre yeni bir vergi artışı gerçekleşebilir. Ülkemizde Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve vergi uzmanı olan Dr. Ozan Bingöl yapmış olduğu açıklamada özellikle akıllı telefon tarafı için kullanıcıları üzen bazı açıklamalarda bulundu. Buna göre yılın ilk 5 aylık bölümünde 66.5 milyar lira olurken, yeni ekonomik programında bu yıl 80.6 milyar lira olarak hedeflenen bütçe açığının yüzde 82.5 seviyesine ulaştığını ifade ederek dikkatleri çekti. Ayrıca Bingöl, kullanıcılara yeni vergiler ve fiyat yükselmelerine hazır olmaları gerektiğini uyardı.

Yeni Fiyatlar ve Vergi Yükselişi Geliyor

2018'e Göre 2019 Yılında Akıllı Telefon Satışları Düştü2018'e Göre 2019 Yılında Akıllı Telefon Satışları Düştü

Bütçe açığının kapatılabilmesi için bu tarz vergi ve fiyat yükseltmelerinin gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca Bingöl, bu sebeple mali açıdan aneztezik olan bu durum, vatandaşta vergi ödeme psikoloji yaratmayan yeni vergiler kısmı artık daha cazip olmaktadır dedi. Yapılacak olan yeni vergi düzenlemeleri ise teknolojik anlamda şu şekilde sıralandı;

Akıllı telefonlardan alınan Özel İletişim Vergisi’nde artış

  • ÖTV Kanunu listesinde yer alan ürünlerde oran yükselişi ve listeye yeni ürünlerin eklenmesi.
  • Lüks çanta, ayakkabı ve giyim eşyası gibi benzer ürünlerin ÖTV kapsamına dahil edilmesi.
  • Yurtdışından yolcu ile beraber gelen akıllı telefonlardaki harcın 1000 TL üzerine çıkacak olması.

Bu alanlarda vergi artışı yapılması henüz netleşmiş değil. Fakat araştırmalara göre açığın kapatılması için başka bir çözüm bulunmuyor. Bu vergiler ile beraber ise gelecek dönemlerde akıllı telefonların daha pahalı olacağı anlamına geliyor. Geçtiğimiz aylarda telefonlar için yüzde 50 ÖTV zammı yapılmıştı. Ayrıca telefonlarda  yüzde 25 olan ÖTV oranı yüzde 40 ile 50’ye çıkarken tüm telefonlarda 25 olan ÖTV oranı vergi matrahı ile 640 TL ile 1500 TL arasındaki oranlarda yüzde 40’a matrahı 1500 TL’yi aşan cihazlar için ise yüzde 50 seviyesine çıkarılmıştı.

Durumlar böyle olurken sadece Türkiye’de değil genel global pazarda kullanıcılar artık amiral gemisi akıllı telefonlara yaklaşamaz oldular. Bu noktada daha çok orta seviye cihazların ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.


Apple da Katlanabilir Akıllı Telefon Piyasasına GiriyorApple da Katlanabilir Akıllı Telefon Piyasasına Giriyor
Dünyanın En Küçük Akıllı Telefonu Palm Satışta!Dünyanın En Küçük Akıllı Telefonu Palm Satışta!

PAYLAŞ