20 milyon VPN kullanıcısının verileri çalındı - Haberler - indir.com

20 milyon VPN kullanıcısının verileri çalındı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-21 15:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Google Play Store’da 10 milyonu geçkin indirmesi bulunan UFO VPN de dahil olarak 7 farklı VPN uygulamasının toplamda 1.2 TB’lık kişisel veriyi sızdırdığı ortaya çıktı. İddialara yönelik dahil olan uygulamaların her birinin uygulama mağazası Play Store’da 10 bin ile 1 milyon arasında indirme sayısı bulunuyor. Sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, o ağ üzerinden veri alışverişi yapmaya olanak sağlayan VPN hizmetleri, günümüzde popüler olarak kullanılmaya devam ediyor. Bazı kullanıcılar internet üzerinde yaptıkları işlemleri gizli tutmak için VPN kullanırken, bazı kullanıcılar ise yasaklı sitelere girebilmek için VPN’leri tercih ediyorlar.

Şuan için hem PC hem de mobil platformlarında birbirinden farklı onlarca VPN uygulaması bulunuyor. Bu kapsamda ise akıllara popüler VPN uygulamaları güvenli mi? Sorusu geliyor. Son yaşananlardan sonra güven problemleri yaşanırken, araştırma şirketi Compareitech’ın ifade ettiğine göre, milyonlarca indirmeye sahip uygulamalarında yer aldığı 7 VPN uygulamasının toplamda 1.2 TB boyuta sahip kişisel veriyi sızdırdığı ortaya çıktı.

Android'de VPN tehlikesi!Android'de VPN tehlikesi!

10 milyon indirmeli UFO VPN, 894 GB’lık veritabanına sahip durumda

Bu haftanın başında bir rapor sunan Compareitech, Hong Kong merkezli bir hizmet olan UFO VPN’in 894 GB veri içeren bir açık veri tabanına sahip olduğunu bildirdi. Veri tabanında yer alan bilgilerin düz metin hesap şifreleri, istemci cihazların ve sunucuların IP adresleri, kullanılan işletim sistemi ve çok daha fazlasını içerdiği ifade ediliyor. Yayınlanan rapora göre ise web sitesinde hala sıfır kayıt politikası iddiası devam ederken, UFO VPN’in Android’de 10 milyondan fazla indirme sayısı bulunuyor.

Bu rapor sonrasında vpnMentor’dan bir araştırma ekibi UFO VPN’in ortak bir kod tabanı ve altyapı kullanan bazı beyaz etiketli VPN uygulamalarından olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmalarda ise FAST VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN, Secure VPN ve Rabbit VPN dahil olarak toplam 7 VPN uygulamasının veri sızdırdığı ve sızdırılanların ise 1.2 TB olduğu belirtiliyor. Bahsi geçen bu VPN hizmetlerinin her birinin ise Play Store üzerinde 10 bin ile 1 milyon arasında farklı indirme sayılarına sahip olduğu belirtiliyor.


NordVPN'le sınırsız internetin tadını çıkarınNordVPN'le sınırsız internetin tadını çıkarın
Mozilla'nın VPN uygulamasının tam sürümünü yayımlandıMozilla'nın VPN uygulamasının tam sürümünü yayımlandı

PAYLAŞ