Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hem KDV’ye hem de yurt dışından getirilecek olan telefonların kayıt ücretlerine zam yapıldığı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı karara bağlı olarak satın alınan tüm ürünlere zam uygulanacak. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında herkesi yakından ilgilendiren iki Cumhurbaşkanı kararına yer verildi. 7346 ve 7344 sayılı kararlar ile hem Katma Değer Vergisi’ne hem de yurt dışından getirilecek olan telefonların kayıt harçlarına büyük bir zam gerçekleştirildi. 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan KDV zammı, satın aldığımız her ürünün fiyatı doğrudan etkilenecek.

KDV şimdiye kadar yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulaması devam ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile bu oranlar yüzde 10 ve yüzde 20 olarak tekrar güncellemesi yapıldı. Yani bugün aldığınız her ürün için yüzde 18 olarak ödeyeceğimiz KDV oranı; önümüzdeki haftadan sonra yüzde 20 olarak uygulamaya konulacak.

Resmi Gazete’deki 7346 sayılı karar şu şekilde yer alıyor:

KDV oranı tüm ürünler için %20'ye yükseltildi.

Bu kararla birlikte KDV’ye de zam getirilmiş oldu.

  • Eski oran %8 iken yeni oran %10,
  • Eski oran %18 iken yeni oranda ise %20 olacağı açıklandı.

Piyasadaki tüm elektronik cihazlara %18 KDV uygulaması gerçekleştiriliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın almış olduğu karar ile bundan sonra yüzde 20 KDV şeklinde uygulanacak. iPhone’dan tutun da satın aldığınız şarj kablosuna kadar ürünlerin hepsine yüzde 2’lik zam uygulanacak.

Yurt dışından getirilmiş olan telefonlarda ise; Bundan sonra 20 bin TL ödeme yapılacak

7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yolcu beraberinde getirilecek olan telefonların kullanım harçları içinde ödenecek olan tutar 20 bin TL’ye yükseltildi. Daha önce 6.091 TL olarak ödemesi yapılıyordu. Alınan bu kara ile yurt dışından uygun fiyatlı olarak alınan telefonlarda Türkiye’de pasaporta kaydettirmek, tüm mali avantajını kaybetmiş oldu. 

yurt dışından getirilmiş olan telefonlarda ise; Bundan sonra 20 bin TL ödeme yapılacak

Cumhurbaşkanı Kararı’ndaki tek zam akıllı telefonlar için de geçerli olmayacak. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 9 sayılı hükmüne göre araç tescil işlemleri ve muayene ücretleri de yer alacak. Vatandaş, artık bunlar içinde yüzde 50 zamlı ödeme yapacak. Düzenleme yarın itibarıyla yürürlüğe girecek.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir