Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin sayısı giderek her geçen gün artmakta. Pek çok platform ve şirket, bu içeriklerin nasıl yönetileceği konusunda çalışıyorlar. Yapay zeka ile hazırlanmış olan içeriklerin etiketlenmesi de bu konuda önerilen çözümler arasında yer almakta. Söz konusu çözümü benimseyen platformlardan biri olan YouTube platformu, yapay zekayla hazırlanan videoların etiketli olmasına ilişkin yeni kurallarını kullanıcılarına koydu.

Artık YouTube’a üretken yapay zeka gibi araçlarla hazırlanan gerçekçi görünümlü videolar yüklendiği vakit bu videoların etiketlenmesi zorunlu hale gelecek. Şirket gerçekçi içeriğini “insanların kolaylıkla gerçek kişiler, olay ve yerlerle karıştırabileceği içerikleri” olarak tanımladığı ortaya çıkıyor.

İçerik oluşturucu kullandığı bir videoda yapay zekayla oluşturulmuş sentetik bir ses kullanıyorsa veya birinin yüzünü başka bir kişiyle değiştirdiyse etiket yapması zorunlu olacak. Gerçek bir olayın ya da yerin görüntüleri değiştirildiği zamanda açıklama eklemek zorunlu kılınacak.

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin sayısı giderek her geçen gün artmakta. Pek çok platform ve şirket, bu içeriklerin nasıl yönetileceği konusunda çalışıyorlar.

Eğer zorunlu kılınan etiket videoyu yükleyen hesap tarafından eklenmediyse ve “değiştirilmiş veya sentetik içeriğin insanları yanıltma potansiyeli” var ise uyarı etiketi YouTube kendisi ekleyecek. youTube kurallara alışmaları için içerik oluşturuculara biraz vakit vermeyi planlıyorken; politikayı ısrarla ihlal edenlerin cezalandırılacağının önemle vurguluyor.

Bu etiketler önümüzdeki tarihlerde YouTube’da mobil uygulamadan başlayarak masaüstü ve TV’lerde görünmeye başlanması konuşuluyor. Çoğunluk ile genişletilmiş açıklamada görünecek olan etiketlerin, videonun “değiştirilmiş ya da sentetik içerik” barındırdığını belirtilecek. Görsellerin veya Ses “önemli ölçüde düzenlendiği ya da dijital olarak oluşturulduğu” da açıklamaya eklenmesi gerekecek.

YouTube Hassas Konular Dahilinde Yapay Zekâ Etiketini Ön Plana alacak

Daha hassas konular söz konusu olduğunda ( finans, haberler, seçimler ve sağlık gibi) platform, uyarının daha öne çıkmasını sağlamak adına doğrudan video oynatıcının üzerine bir etiket yerleştirmeyi sağlayacak.

Bunlara ek olarak; YouTube platformu gerçek, kimliği belirlenebilir bir kişinin yüzünü ya da sesini tasvir eden sentetik ya da değiştirilmiş içeriklere yönelik yenilenmiş bir yayından kaldırılma talebi süreci üzerinde çalışmaya devam etmekte. YouTube yakında güncellenen prosedür hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmayı sürdürecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir