Video izlemek isteyenler için en popüler platformlardan bir tanesi olan YouTube, dil probleminin ortadan kalkması adına altyazı sistemini devreye aldı. Üstelik platforma yüklenen videoda herhangi bir altyazı olmasa dahi özel teknolojiler ile desteklenen sistem, otomatik altyazı desteği ile çeviri yapabiliyor. Böylece kullanıcılar farklı dillerdeki içerikleri izlemek istediğinde dahi herhangi bir sorunla karşılaşmadan içerikleri anlaşılır hale getirebiliyor.

Youtube’da altyazı etkinleştirme nasıl yapılır?

YouTube’da altyazı etkinleştirmek isteyenlerin öncelikle platformda seçtiği videodaki ayarlar seçeneğine gitmesi gerekiyor. Ayarlar simgesine dokunduktan sonra ise ek açıklamalar, çalma hızı, altyazılar ve kalite olmak üzere 4 farklı seçenek kullanıcılara gösterilmektedir. Altyazılar ile ilgili yapılacak işlemlerde bu bölümdeki altyazıların açık konuma getirilmesi, videoda alt yazıların yayınlanmaya başlamasını sağlar.

YouTube tarafından yapılan resmi açıklamalarda, yapılacak mevcut ayarlamaların sadece ilgili video ile geçerli olacağı ve kullanıcıların sürekli altyazı desteği almak istemesi halinde uygulama ayarları üzerinden işlem yapması gerektiği belirtilmektedir. Bu bakımdan platformda destek almak isteyenlerin daha gelişmiş bir şekilde ayarlar üzerinden yapılandırmalar yapması gerekecektir.

YouTube altyazı çeviri desteği nasıl ayarlanır?

YouTube’da belirtilen şekilde altyazılar açıldığında video dili neyse, altyazılar da o dilde gösterilmeye başlanacaktır. Ancak özellikle yabancı dildeki videoların daha anlaşılır kalabilmesi adına, çeviri desteği alındığı düşünüldüğünde bu konuda altyazıların çevrilmesi adına ikinci bir işlemin yapılması gerekir.

Youtube 1

Bu tür durumlarda yine altyazı seçenekleri üzerinden altyazıya tıklanması ve ardından çıkacak dil seçeneklerinden otomatik olarak çevir seçeneğinin seçilmesi gerekir. Böylece açılacak ikinci pencereden hangi dilde çeviri yapılmasını istiyorsanız, o dili seçmeniz ile birlikte YouTube algoritması tarafından mevcut altyazılar otomatik bir şekilde oluşturulacak ve istenen dilde gösterilecektir. Böylece ihtiyaç duyulduğu anda tüm dil sorunlarını aşarak videoları istediğiniz dilde izleme imkanı elde edebilirsiniz. 

Youtube 2

Yapay zeka ile oluşturulan altyazılarda, video içeriğindeki tüm detaylar aktarılmaktadır. Çalan müziklerde “müzik çalıyor” efektlerde “efekt” gibi ibarelere yer veren YouTube, böylece videonun dinlenemediği durumlarda da videodaki sesler hakkında detaylı bilgi alınmasını sağlanmaktadır. İlgili özellikten yararlanmak isteyenlerin herhangi bir sistem gereksinimi ya da videolarda özel seçeneklerin olmasına gerek yoktur. Kişiler video sınırı olmaksızın istediği içeriklerde altyazı ve çeviri desteği alabilmektedir.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir