YouTube’a yüklenen ilk video; Me at the Zoo başlıklı 19 saniyelik düşük çözünürlüklü videonun platforma yüklenmesinin ardından tam olarak 17 yıl geçti. 

Bugünden tam olarak 17 yıl önce, yani 24 Nisan 2005 tarihinde YouTube’a ilk video yüklendi. YouTube’un kurucu ortağı Jawed Karim, San Diego Hayvanat Bahçesi’nde çekilen, Me at the Zoo başlıklı 19 saniyelik düşük çözünürlüklü video içerisinde fillerin dikkat çekici bir şekilde uzun hortumlar olduğu dikkat çekiyor. Karim, YouTube’un ilk videosunda kameraya “Tamam, işte fillerin önündeyiz” diyor ve “Bu adamlarla ilgili harika olan şey, gerçekten, çok uzun hortumları olması. Söylenecek tek şey bu.” diye devam ediyor.

YouTube’a yüklenen ilk video: Me at the Zoo

21 2

Karim videoyu yayınlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesiyle beta sürümü başlatıldı ve aynı yılın son aylarına doğru ise resmi lansman yapıldı. Aynı dönem içerisinde ise Karim, Stanford Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri alanında yüksek lisans yapmak üzere YouTube’dan ayrıldı. 2006 yılında Google, YouTube’u 1,65 milyar dolara satın aldığında on milyonlarca dolar değerinde bir hisse sahibi oldu. Bu videonun bu denli özel olmasının sebebi ise, YouTube’daki ilk video olması değil.

Karim platforma beğenmediği bir yapılması halinde, bu konu ile ilgili olarak fikrini dile getirmek için videonun açıklamasını düzenliyor ve çeşitli eleştiriler de alıyor. Örnek vermek gerekirse  YouTube beğenmeme sayılarını gizlediğinde bu durumu eleştirmişti. Me at the Zoo başlıklı bu video, Nisan 2022 itibariyle 228 milyondan fazla görüntülendi ve 11 milyondan fazla da yorum aldı. Yakın zaman içerisinde bir yorum oldukça dikkat çekiciydi; “Dürüst olalım, bir gün hepimiz bu videoyu çocuklarımıza göstereceğiz.” YouTube’a yüklenen ilk video bu şekilde bir kez daha anılmış oldu. 

iPadOS 16 hangi cihazlarda desteklenecek? Yeni özellikler neler?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir