New York Times tarafından yayınlana yeni bir haberlere göre kar amacı olmayan bir hayvan hakları kuruluşu platformda yer alan hayvan istismarı videoları sebebiyle YouTube’a dava açtı. 

New York Times tarafından salı günü içerisinde yayınlanan haberlere göre, kar amacı olmayan bir hayvan hakları kuruluşu YouTube platformuna dava açtı. Söz konusu bu davanın sebebi olarak da platformda yer alan hayvan istismarı içeren videolarının kaldırılmaması ve bu tarz içerikler ile sunulan reklamlar üzerinden para kazanılmasını gösterdi. Lady Freethinker adlı bir kuruluşun kurucusu olan Nina Jackel, davayı Kaliforniya Yüksek Mahkemesi’nde açtı ve YouTube’un, bazı videolar içerisinde kullanıcıların raporlarını göz ardı ederek sözleşme kurallarını ihlal ettiğini dile getirdi. Jackel’in belirttiği bilgilere göre popüler video paylaşım platformu, hayvan dövüşleri, hayvanların tehlikeye girmesine sebep olan videolar ve insanların hayvanlara acı çektirilen videolar ile ilgili olarak yapılması gerekenler yapılmıyor. Adalet Bakanlığı’na gönderilen bir mektup içerisinde YouTube platformunun, hayvanların “bilerek ezildiği, yakıldığı, boğulduğu” gibi unsurlar içeren içeriklere yardım ettiği ve bu tarz videolarda da kullanılan reklamlar üzerinden para kazandığı dile getirildi. 

Videoların %70’i hala platformda

12 9

Lady Freethinkee tarafından hazırlanan ve yayınlanan raporda, 2020 yılında hayvanlara zarar verilen 2.053 videonun bulunduğu ortaya çıkarıldı. Yapılan açıklamalara göre bu videolar 150 kanala yayıldı ve 1,2 milyardan fazla görüntülenme aldı. Bunun ardından ise YouTube’un Nisan 2020’den Temmuz 2020’ye kadar bu 2.053 videodan sadece 185’ini kaldırdığı dile getirtildi. Nina Jackel de Times’a verilen bir röportajda bu videoların %70’inin hala platformda yer alıyor. Buna ek olarak aynı zamanda Freethinker; Disney+, Facebook, Amazon, Land Rover, Dyson gibi pek çok büyük markanın reklamlarının bu tarz içeriklerde yer aldığı ortaya çıkarıldı. Bu açıklamaların ardından ise YouTube bu tarz videoları kaldıracağını dile getirirken aynı zamanda bir açıklama yaptı. 

YouTube sözcüsü Ivy Choi de Gizmodo’ya vermiş olduğu bir söyleşi de hayvan istismarına yönelik öğelerin yer aldığı içeriklerin platformda yer almaması gerektiği konusunda aynı düşüncede olduğu dile getirildi ve bu konu ile ilgili olarak da politikalarını sürekli geliştirdiğini dile getirdi. Bu düşüncelere rağmen Jackel, YouTube’da yer alan bu tarz içeriklere karşı savaşmaya devam edeceğini dile getiriyor ve şirketin bu konu ile ilgili olarak yardım etmekten kaçındığını dile getiriyor ve “YouTube ile birçok kez anlamlı bir konuşma yapmaya çalıştık ama reddedildik. Kapılarını çalıyoruz ama kimse cevap vermiyor. Bu dava da bardağı taşıran son damla olacak.” şeklinde devam ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir