Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili olarak yanlış ve provokatif videolarla karşı eylemlerini devam ettiren  YouTube, tam 70.000 videoyu kaldırdığını dile getirdi.

Rusya’nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana YouTube, bugüne kadar savaşlar ile ilgili olarak 70.000’den fazla videoyu yayından kaldırdı. The Guardian’a konuşma yapan şirket, videoların pek çoğunu içerik oluşturucuların işgal gibi olayları reddetmesini veya önemsizleşmesini yasaklayan politikasını ihlal ettiği için kaldırdığını dile getirdi. YouTube, yaptırım eylemlerini bozmamakla beraber, biri Kremlin yanlısı gazeteci Vladimir Solovyov’a bağlı olmak adına yaklaşık olarak 9.000 kanalı da askıya alındığını dile getirdi. 

iOS Youtube indirmek için
Android Youtube indirmek için

YouTube’un kaldırmış olduğu videolardan bazıları, istilayı bir “kurtuluş misyonu” olarak adlandırarak şirketin politikalarını ihlal ediyordu. YouTube, konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı; “Böyle olaylar için belli başlı politikalarımız var ve bu politikalar, gerçeklerin reddedilmesi gibi durumları da içeriyor. Ukrayna’da yaşananları yalanlamak veya başka noktalara çekmek elbette politikalarımızı ihlal ediyor, bu yüzden bu politikayı eşi benzeri görülmemiş bir eylemde bulunmak için kullandık.”

youtube ukraynadaki savasla ilgili binlerce videoyu kaldirdi 2

YouTube, kullanıcılarına doğru bilgi sunmaya yönelik hareket ediyor

Kısa eylemler ile ilgili olarak bir sonucu olarak YouTube; Ukrayna, Polonya ve Rusya’da çatışmayla ilgili “yetkili” içerik tüketen insan sayısında önemli bir miktarda artış yaşandı. Örnek vermek gerekirse, Ukrayna’da işgale ilişkin haber içerikleri 40 milyondan daha fazla görüntülenmeye sahip durumdadır. The Guardian’a konuşan Mohan “İlk ve muhtemelen en önemli sorumluluk, bu yaşananlar hakkında bilgi arayan kişilerin YouTube’da doğru, yüksek kaliteli ve güvenilir bilgiler alabilmesini sağlamak.” dedi.

YouTube’un söz konusu bu hamlesi, bu tarz hizmetlerin yanlış bilgilerinin yaymasını önlemek adına kritik konumunun altını çiziyor. Yalnızca Rusya’da YouTube’un 90 milyondan fazla kullanıcısı var ve bu da onu ülkedeki en büyük video paylaşım platformu yapıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir