Google, TikTok rakibi YouTube Shorts özelliğini daha dikkat çekici bir hale getirmek için geliştirdiği yeniliği duyurdu. 

Google, TikTok rakibi YouTube Shorts özelliğini Temmuz ayı içerisinde yaygınlaştırdı. İlk aşamada Hindistan, ABD ve İngiltere’deki YouTube izleyicilerinin kullanabildiği bu kıs şekilde video formatı, artık 100’den fazla ülke içerisinde çalışıyor. Bunlar arasında Türkiye’de yer alıyor. Aynı zamanda milyon dolarlık YouTube Shorts Fonu da Ekim ayı içerisinde ülkemizde uygulanmaya başlandı. Şirket, Shorts’u akıllı cep telefonlarda daha fazla ön plana çıkarmak için geliştirmiş olduğu yeni özelliğini duyurdu. Eğer YouTube mobil uygulamasından çıkmadan önce seyrettiğini en son şey Shorts videosu ise, YouTube’u bir  sonraki açılışınızda otomatik bir şekilde karşınıza Shorts sekmesi gelecek. Daha öncesinde ilk olarak ana sayfa açılıyordu. 

YouTube Shorts kimseyi zorlamak istemiyor

13 4

Google tarafından yayınlanan blog paylaşımında, değişikliğin sadece Short izleyicilerini kapsayacağı dile getirildi. YouTube’un mobil uygulaması kapatmadan önce Shorts yerine farklı bir içerik seyretmeniz halinde sizi Shorts’a yönlendirmeyeceği dile getirildi. YouTube Shorts için söz konusu bu yeni özelliğin şu an için test aşamasında olduğunu ve sınırlı miktarda kullanıcının erişim sağladığını dile getiren Google şunları da ekledi;

“Shorts izlerken YouTube’u kapatırsanız, yeniden açtığınızda Shorts oynatıcısı karşınıza gelir (böylece doğrudan erişiminiz olur). Shorts dışında herhangi bir içerik izlerken YouTube uygulamasından çıkarsanız, uygulamayı bir sonraki açışınızda sizi doğrudan Shorts’a yönlendirmeyiz. Denemeye alındıysanız ve geri bildirim göndermek istiyorsanız, lütfen Shorts oynatıcıdaki 3 noktalı menüyü tıklayın ve “geri bildirim gönder”i seçin.”

Hem iOS hem de Android desteği olan YouTube Shorts, birden fazla klibi bir raya getirme, hız kontrolleri ayarlama ve aynı zamanda zamanlayıcı ile geri sayım gerçekleştirmeye imkan tanıyor. Google, geçtiğimiz günler içerisinde platforma otomatik olarak altyazı desteği getirerek işitme engelli olan kullanıcılara yardımcı olmayı hedefledi. Google, 100 milyon dolarlık Shorts Fonu kapsamında içerik üreticilerine her ay içerisinde 100-10.000 ABD doları bonus veriyor. Bu fondan yararlanmak için öncelikle 18 yaşından büyük olunması gerekiyor. Aynı zamanda YouTube Topluluk Kuralları, telif hakkı kuralları ve para kazanma politikalarına uymak zorunludur. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir