Her yıl viral hale gelen videolar için özel bir çalışma gerçekleştirerek yıllık özet sunan YouTube Rewind, Google tarafından iptal edildi.

İlk olarak 2011 yılında yayınlanan ve Youtube Rewind ismi ile tanıtımı gerçekleştirilen özellik, yıl boyunca YouTube’da en çok paylaşılan ve viral hale gelen içeriklerin bir özetinin izlenmesini sağlıyordu. 2020 yılında özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca ölüme yol açan korona virüs nedeni ile böyle bir çalışma yapmak istemediğini söyleyen Google, 2021 yılında ise sürpriz bir açıklama ile daha gündeme geldi. En son 2019 yılında izleyicilere sunularak büyük bir etkileşim alan videolar, artık YouTube tarafından hazırlanmayacak.

Youtube Rewind için sürpriz karar!

Youtube Rewind için resmi olarak yapılan yeni açıklamalarda mevcut etkinliğin ve çalışmaların artık desteklenmeyeceği ve iptal edildiği belirtildi. Bu doğrultuda bundan sonraki süreçte kapsamlı bir özet alınamayacak. Ancak Google kullanıcıların bu konuda mahrum kalmaması adına küçük bir değişiklik yapmayı ihmal etmedi. Açıklamalara göre içerik üreticileri için bu özelliği aktif hale getirecek olan Google, her içerik oluşturucunun kendi Youtube Rewind videoları oluşturması adına destek sağlayacak.

İptal kararında dislike etkisi

Youtube Rewind hakkında özel bir açıklama yapan YouTube yöneticisi, yaptığı açıklamada sürpriz bir detaya yer verdi. 2011 yılı ile 2019 yılları arasında paylaşılan videolar çok yüksek sayıda dislike gelmesi ve video yorumlarında eleştirilere yer verilmesi, böyle bir çalışmanın yapılmasında engel teşkil etmiş durumda. Özellikle 6 Aralık 2018’de yayınlanan ‘YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind’ isimli video sadece 2 haftada 16 milyonu aşkın dislike almıştı.

2018 yılında yayınlanan Rewind videosu şöyleydi;

Kullanıcılar için farklı bir seçenek sunarak yıl boyunca dikkat çeken gelişmelerin öğrenilmesini sağlayan özel içerikler, her ne kadar kapsamlı bir şekilde ele alınmaya çalışılsa da tüm viral videoları kapsamıyordu. Bu nedenle de kullanıcılar yer almayan videolar için yoğun bir eleştiri yapıyordu. Youtube açıklamasında bu detaya da değindi. Kısa bir derleme ile tüm yılın özetlenmesinin imkansız olduğu ve bu nedenle de çalışma konusunda artık istekli olunmadığı belirtildi.

“Rewind’da yer alan tüm içerik üreticilerimize teşekkür ederiz” 

Açıklamaların sonunda YouTube “Rewind’da yer alan tüm içerik üreticilerimize teşekkür ederiz” dedi. Bundan sonraki süreçte yeni bir Rewind videosu gelmeyecek olsa da içerik oluşturucularının kullanımına sunulacak olan yeni özellik ile kanal bazında yıllık derlemeler hazırlanabilecek. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir