Dil öğrenmeyi oldukça pratik ve eğlenceli hâle getiren Türk yapımı Voscreen, Çin’de kopyalanıp App Store’da yayınlandı. Kopyalanan uygulamanın üzerinden gelir edildiği de alınan bilgiler arasında.

Voscreen, Çinli şirket tarafından çalındı

Deniz Dündar tarafından kurulan Voscreen, İngilizce öğrenme ve geliştirme platformu. İngilizce öğrenmeyi eğlenceli hale getiren uygulama 2016 yılında En İyi Eğitim Uygulaması Üçüncülük Ödülünün sahibi oldu. Kullanıcılara bu eğlenceli eğitim fırsatını sunan uygulama bunu yaparken de bir ücret talep etmiyor bununla birlikte kullanıcıların gözünde bir seviye daha üste çıkarıyor.

Fakat son zamanda şirket, talihsiz bir olayla karşı karşı geldi. Platformun kurucusu Deniz Dündar’ın söylediğine göre şirketin Çin pazarındaki hızlı gelişiminden sonra Çinli bir şirket, uygulamanın hem fikrini hem de isim ve logosunu kopyaladı. Bu çalıntı fikrinin tatsız kısmında ise ücretsiz olarak kullanıma sunulan uygulamanın kopyasından gelir edilmesi.

Çalıntı vakasından sonra uygulamanın kurucusu Dündar tepkisiz kalmadı. App Store’da ücretli şekilde yayınlanan uygulama için Apple’a Çinli şirketin haksız kazanç elde ettiğini belirten itiraz mektubu yazdı. Çalıntı uygulamaya Avrupa pazarında erişilemiyor. Dündar, ABD’deki hukuk firmalarının devreye gireceğini ve mücadele edeceğini söyledi, farkındalık oluşturmak için de sosyal medyada kampanya başlattı. Diğer  yandan ABD’de yazılım kodunu çalıp kopyalamak suç, fakat uygulamanın işlevselliğini çoğaltmak için kendi kodunu yazmak telif suçu değil.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir