Teknolojinin ilerleyişiyle gelişen taşımacılık sektöründe son dönemlerde öne çıkan Ro-Pax / RORO taşımacılık nedir? Türkçe olarak RORO Gemisi anlamı: Roll on ve Roll off anlamına gelmektedir. 

Türkiye’de Mobil aksamlı (tekerleğe sahip) o ürünlerin yürür biçimde gemilere bindirilmesi ve bunları taşıyan gemiye veril ad RORO’dur. İki taşımacılık kavramı arasındaki fark şudur;

ROPAX gemileri gemi Personeliyle birlikte hem yolcuları hem de mobil tekerlekli ürünleri taşırken RORO gemileri sadece gemi Personeli ve mobil aksamlı ürünleri taşımaktadır. RORO gemilerlele taşımacılığın en büyük avantajlarından ürünlerin gemilere yüklenmesinin ve gemilerden tahliye edilmesinin biri standart konteyner gemilerinden daha hızlı ve kolay olmasıdır. RORO gemilerde yüklenecek ürünler genellikle bagaj kapısından hızlıca yüklenebilmektedir.

En basit anlatımıyla RORO gemileri, feribot ve feribotlara benzer ama bu ulaşım araçlarından daha gelişmiş gemiler olarak düşünebilirsiniz. RORO gemileri, kıtalar ve denizaşırı ülkeler arasında tekerlekli ve motorlu ürünlerin taşınması için kullanılabilir. Dış ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayan RORO gemiler özellikle otomotiv sektöründe faaliyet gösteren fabrikalardan ihraç ürünlerini hareketli bileşenlerin kolayca taşınmasını sağlamaktadır. Ülkeler arası RORO gemilerle ile TIR taşıma ancak Ülkelerin Ulaştırma Bakanlığı düzeyinde anlaşmalar sağlamasıyla gerçekleştirilmektedir. Örneğin Türkiye’deki Taşkent limanından hareket eden ve Trablus/Lübnan limanına varış yapan gemei ya da Mersin ile İsrail arasında; RORO ve ROPAX Türkiye-Ukrayna arası taşımacılık gibi.

Ro-PAX ve RORO gemilerin sağladığı avantajlar

RORO gemiler günümüzde lojistik alanında büyük kolaylıklar sunmaktadır. Önceleri tır ve araç taşımalarında büyük sıkıntılar meydana gelmekteydi. Otomotiv ürünlerinin gemiye yüklenirken taşımacılık esnasında herhangi bir patlama meydana gelmemesi için benzin depolarının boşaltılması ve akü bağlantılarının kesilmesi araçları yükleme esnasında büyük zorlukla çıkarırdı. Ancak RORO ce ROPAX gemileriyle taşımacılık başladığından beri sahip oldukları sitem sayesinde mobil ve otomotiv ürünlerinin taşınması kolaylaştı. RORO gemilerle araç taşımalarında, araçların yakıt depolarının boşaltılmasına ya da akü sistemlerinin devre dışı bırakılması gerek kalmadan araçlar yükleme rampaları sayesinde gemiye yüklenerek taşınabilmektedir. Son dönemde Almanya nakliye için oldukça popülerdir.

Ro-Pax / Roro taşımacılık hangi ürünler taşınır?

RORO gemilerle ile; Kamyonetler, tırlar, yarı römorkler, dorseler, tanerler, inşaat araçları, sikobazlar, buldozerler, mobil evler, kepçeler, binek otomobiller ve bekoların taşınması mümkündür.

ROPAX Nedir? ROPAX Ne Demek?

RO-PAX, RORO Taşımacılık Nedir? RO-PAx gemileri sadece ürünleri ve gemi personellerini değil aynı zamanda yolcuları da taşıyan gemilerdir. RORO gemileriyle aynı teknik özeliklere sahip olarak geliştirilme RoPax gemilerinde yolcuların konforunun sağlanması için ayrıyeten geminin iç kısımlarında yolcuya özel alanlarda bulunmaktadır.

RO-PAX Gemisi: Yolcu, Gemi Personeli ve Mobil ürünlerin yüklemesi yapılan gemi türlerine ROPAX denilmektedir. RORO Gibi aynı teknik özelliklere her ne kadar sahip olsada yolcu taşımak için özel yaşamları da ROPAX gemilerinde yer almaktadır. RORO ile ROPAX arasındaki farkları size detaylı şekilde iletmiştik. Bu detaylara istinaden kolayca ayrım yapabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir