2000’li yılların başından bu yana yeni nesillerin şahit olduğu teknolojik yenilikleri derledik. Her biri diğerinden farklı boyutta etkilere sahip olan bu yenilikler hayatımızı birçok açıdan değiştirdi. Finans, ekonomi, eğitim, sağlık ve sanayi sektörlerinde köklü değişikliklere kapı açan teknolojik devrimleri derledik.

İşte yeni nesillerin son yirmi yılda şahit olduğu birbirinden dev niteliklere sahip teknolojik gelişmeler…

1- Sosyal medya

Sosyal medya yaşatımı algılama şeklimizi büyük oranda değiştirdi. Hayata dair her şeyin hız ve ivme kazandığı sosyal medya duygularımızı, düşüncelerimizi ve işlerimizi dahi etkisini aldı. Farklı sosyal medya platformlarında oluşturduğumuz alt kişilikler ile yaşamımız farklı parçalara bölündü. Dolayısıyla sosyal medya ağlarının son 20 yılın gördüğü en büyük devrimlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fiziksel sınırları ortadan kaldırırken bambaşka sınırları meydana çıkaran sosyal medya uygulamaları birçok üzerine düşünecek çok derin argümanlara da kapı açtı.

Teknolojinin yanı sıra psikoloji, pazarlama ve felsefe gibi dünyalarda da suyu bulandıran sosyal medya kavramı kesinlikle 21.yüzyılın en büyük devrimleri arasında yer alıyor.

2- Elektrikli araçlar

Araç devlerinin elektrikli araç dünyasına giriş yapmasıyla beraber elektrikli araba endüstrisi ivme kazandı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber elektrikli araçlarda karşılaşılan sorunların büyük bir kısmı çözüldü. Otomotiv sektörü elektrikli araç modellerini envanterine katarak yoluna devam ediyor. Tesla gibi devlerin yanı sıra kökü 1900’lere kadar uzanan araç üreticileri de tamamen elektrikle çalışan araç üretimine hız verdi.

3- Yapay zeka teknolojisi

Yapay zeka teknolojileri onlarca farklı sektörde kendine yer buldu. Sanal asistanlardan otonom robotlara kadar uzayan yapay zeka temelli sistemlerin sayısı büyük oranda arttı. Geçtiğimiz yıllarda büyük bir gelişme gösteren yapay zeka sektörü insanlığın geleceğine dair ilginç soruları akıllara getirdi. Son yıllarda şahit olduğumuz en devrimsel yeniliklerden biri de yapay zeka oldu.

4- Bitcoin ve kripto paralar


Finans ve ekonomi dünyasındaki taşları yerinde oynatan Bitcoin 2010 öncesinde hayatımıza giriş yaptı. 12 yılı aşkın serüveninde kripto para dünyasının da temelini oluşturan Bitcoin ile para adeta yeniden icat edildi. Dünyanın dört bir yanında yankı bulan kripto para dünyası onlarca farklı borsa ile hacmini büyüterek para birimlerine bakış açımızı değiştirdi. Bitcoin buyer gibi platformların sayısının da artmasıyla beraber kripto paralar hayatımızda ilginç bir yer edindi.

5- Yeni nesil mobil telekomünikasyon hizmetleri

2010 öncesinde kullanılan 3G teknolojisinden bu yana bağlantı hizmetlerinde adeta yeni bir çağ açıldı. 4G ve 4.5G ile iletişim hızımız idrak edilmesi güç bir gelişme kaydetti. Telekomünikasyon hizmetleri ve kablosuz bağlantı performanslarındaki bu fevkalade gelişmeler ilerleyen yıllarda 5G ve hatta 6G için de kapıyı aralayacak. 4.5G’nin vadettiği hızı büyük oranda geliştiren 5G sayesinde hücresel ağlar üst düzey indirme hızları da sunacak. 2025 yılına kadar dünyadaki 5G abonesinin 1.5 milyarı geçeceği tahmin ediliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir