Yandex’in Hollandalı ana şirketi Yandex NV’nin Rusya’daki kalan işletmelerini yarı fiyatına satmaya başladığı açıklandı. Kararın gerekçesi ise Rusya’ya yönelik yaptırımlar.

Google’ın ardından dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Yandex, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor. Zira şirketin Rusya’daki işletmeleri için satış kararı alındığı açıklandı. Bilindiği üzere Yandex, 2011 yılında Hollanda’da kayıtlı Yandex NV adlı bir holding şirketi aracılığıyla Nasdaq’ta halka açılmıştı. Bu tarihin ardından 3 yıl sonrasında ise Moskova Borsası’nda listeye girmişti. Şimdi ise satışlar bu şirket üzerinden gerçekleştiriliyor. Satışa özel konusu olan toplam değer 5.2 milyar dolar olsa da bu fiyatlarda ciddi oranda bir indirime gidilecek.

Yandex NV Yok Pahasına Satacak

Rusya’daki tüm Yandex NV işletmelerinin satışına yönelik yüzde 50 oranında bir düşüş yapılacağı belirtildi. Rusya’da geçerli olan yaptırımlar ve kurallar nedeniyle şirket zorunlu indirime gidecek.  Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yaptırımlarının başlamasının ardından Yandex için zorlu süreç başlamıştı. Savaş öncesinde piyasa değerini arttıran şirket 31 milyar dolarlara ulaşmıştı. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte hisselerde düşüş, Nasdaq’ta listeden kaldırılması büyük darbe yarattı.

Yandex, Rusya'daki İşletmelerini Yok Fiyata Satıyor
Yandex, Rusya’daki İşletmelerini Yok Fiyata Satıyor

Tüm bunlar şirketin yola devam etmesi adına ana şirket Yandex NV üzerinden Rusya’dan çıkış yapması gerekti. Zira daha önce Yandex CEO’su ve kurucusu Arkady Volozh , Avrupa Birliği tarafından yayınlanan yaptırımlar listesine dahil edilmesinin ardından şirketten ayrılmak zorunda kalmıştı.

Yandex yapacağı satış ile birlikte Yandex’in Rusya’ya olan köklerini de büyük oranda kesmiş olacak. Şirketin daha önce yaptığı açıklamalara paralel olarak önümüzdeki dönemlerde yeni bir logo ve isim de tercih edilebilir. Satış kapsamında şirkete 2.5 milyar dolarlık nakit ödeme yapılması planlanıyor. Ödeme ise Çin Yuan’ı olarak yapılacak.

Şirketten Resmi Açıklama Geldi

Yandex NV tarafından yatırımcılara yönelik resmi açıklama yapıldı. Açıklamada “Şubat 2022’den bu yana Yandex grubu ve ekibimiz olağanüstü zorluklarla karşılaştı. Bu olağanüstü koşullarda hissedarlarımız, ekiplerimiz ve kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi çözümü bulduğumuza inanıyoruz” denildi.

Satışın ve gelecek planlarının önümüzdeki dönemlerde netlik kazanması bekleniyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir