Popüler portallar arasında yer alan Yahoo, Çin faaliyetlerine son verdi. Son bir ay içerisinde Çin’deki faaliyetlerini en aza indiren ikindi ABD’li şirket olarak adından söz ettirdi. 

ABD merkezli Yahoo, Çin faaliyetlerine son verme kararı aldığını dile getirdi. İki Stanford Üniversitesi öğrencisinin 1994 yılında kurduğu Yahoo, ilk başlarda arama motoru olarak hizmet veriyordu. İlerleyen yıllarda ise, e-posta servisi ve güncel gelişmelerin aktarıldığı bir web sitesi olarak eklendi. Son zamanlar içerisinde Çin’deki internet düzenlemeleri pek çok şirketin sorun yaşamasına sebep oluyordu. Geçtiğimiz ay içerisinde Microsoft’un profesyonel ağı LinkedIn, ülke içerisindeki faaliyetlerini azaltmıştı. Fakat şimdi ise Yahoo’nun da benzer bir karar aldığı görülüyor.

Çin, Yahoo için giderek zorlu bir ortam sunuyordu

Yahoo’dan bugün içerisinde bir açıklama geldi. Şirket, Çin’deki hizmetlerine tamamen son verdiğini duyurdu. Açıklamalardan elde edilen bilgilere göre Çin’de “giderek daha zorlu bir ticari ve yasal ortam” olduğu dile getirildi. Bu sebeple de şirketin, Çin ile yollarını ayırma kararı verdiğini dile getirdi. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Yahoo hizmetleri 1 Kasım itibarıyla Çin için artık erişilebilir durumda değildir. Associated Press (AP) tarafından yapılan haberlere göre, şirket tarafından yapılan açıklamada, “Çin’de giderek zorlaşan iş ve yasal ortam göz önüne alındığında, Yahoo’nun hizmet paketine 1 Kasım’dan itibaren Çin anakarasından erişilemeyecek.” dedi.

5 1

Yahoo’nun bu kararı, Çin’de 1 Kasım günü yürürlüğe giren Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası ile aynı gün geldi. Yeni yasanın neleri kapsadığından kısaca bahsetmek gerekirse, yasaya göre artık şirketin toplayabilecekleri bilgiler oldukça kısıtlı olacak. Aynı zamanda bu bilgiler nasıl saklanması gerektiği ile ilgili olarak standartlar da belirlenecek. Çin’deki yetkililer, ülkede internet sansürünü sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Bunun yanı sıra, Çin’de aktif olarak görev alan şirketlerin, siyasi olarak hassas ve uygunsuz bir şekilde olduğu düşünülerek içerik ve anahtar kelimeleri sansürlemeleri şartı koşuluyor. Fakat Yahoo, kullanıcıların haklarına, özgür ve açık internete bağlı olduklarını dile getirdi. 

Bu arada, zaten Yahoo daha önce de Çin’de faaliyetlerini daraltmıştı. Örnek vermek gerekirse, 2015’te Pekin ofisini kapattı. Aynı zamanda Çin ise çoğu uluslararası sosyal medya sitesini, Facebook‘u ve Google gibi arama motorlarına da engel getiriyor. Bu sebeple, Çin’deki kullanıcılar, VPN ile bu ağlara erişim sağlanıyor. Bunun yanı sıra, son haftalar içerisinde Çin’deki faaliyetlerini azaltan tek ABD merkezli şirket Yahoo’da değildir. Geçtiğimiz ay Microsoft, LinkedIn Çin sitesini kapatacağının bilgisini vermişti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir