Çoğu kişinin film dosya formatlarında karşısına çıkan ve son dönemlerin en iyi teknolojilerinden bir tanesi olarak kabul edilen Xvid Codec bileşeni nedir? Çoğu kişinin karşına çıktığında soru işaretlerine yol açan bu dosya türü Xvid ile ilgili detayları rehberimizde sizler için hazırladık.

Xvid nedir? 

Xvid bir dosya formatı ya da uzantısı değildir. Dosya boyutunun küçültülmesi amacıyla dosyayı sıkıştırmak için kullanılan ve özel olarak geliştirilen codec bileşenidir. Genel olarak bir video dosyasının boyutunun küçültülmesi adına arka planda kodlar yazılır ve böylece büyük boyutlardaki video dosyaları dahi genellikle bir CD boyutuna düşürülür. Böylece dosya uzantısına da Xvid ibaresi eklenebilir. Bu kod, içeriğin Xvid ile küçültüldüğünü ve daha optimize hale getirildiği göstermektedir.

Xvid dosyası nasıl oynatılır?

Xvid ile işlem görmüş video dosyalarının CD ya da DVD halinde ise CD ya da DVD okuyucunun Xvid desteğinin olması gerekmektedir. Piyasada satışta olan çoğu player bu codec destekli bir şekilde gelmektedir. Eğer bilgisayarda böyle bir video dosyası oynatmak istiyorsanız bu sefer bu desteğe sahip bir program kullanmanız gerekmektedir.

Eğer programınızdan vazgeçmek istemiyorsanız bunun için codec paketlerini bilgisayarınıza yüklemeniz yeterli olacaktır. Böylece program ve bilgisayar sistemi tarafından Xvid bileşeni ile işlenmiş dosyalar okunabilecek ve oynatılabilecektir. Xvid dosyalarını oynatmak için şu alternatifleri de kullanabilirsiniz.

  • MPlayer
  • BS. Player
  • DivX Plus Player
  • Elmedia Player
  • OPlayer
  • RockPlayer

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir