Windows işletim sisteminin kullanıldığı cihazlarda görev çubuğu sorunları yaşanabilir. Peki Windows’ta görev çubuğu çalışmıyor sorunu ve çözümü ne? İşte detaylar.

Windows işletim sistemli cihazlarda görev çubuğunun çalışmaması işlemlerin yapılmasını engeller. Eğer bu tür sorunlar yaşıyorsanız Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemleri için aşağıdaki çözüm önerilerini deneyebilirsiniz.  Bu önerilere geçmeden önce bilgisayarınızı kapatıp yeniden açmanız ve sorunun devam edip etmediğini kontrol etmenizi öneriyoruz.

İşte Windows’ta Görev Çubuğu Çalışmıyor Sorunu ve Çözümleri

Görev Çubuğunu Kontrol Edin

Görev çubuğunun çalışmamasının nedenlerinden birisi de çok fazla aracın bu alanda yer almasıdır. Çok fazla aracın yer alması ve bunların zaman zaman çakışma yaratması görev çubuğunun işlevini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle bu alanda yer alan ikonları, araçları kontrol ederek kullanmadıklarınızı kaldırmanız ve sadeleştirmeye gitmeniz önerilir. Zararlı yazılımlar ve bu alanda kasma yapabilecek programları kaldırmanız sorunu çözebilir. Bu işlemleri yapmak için ise görev çubuğu üzerine sağ tıklayarak görev çubuğu ayarlarından kontrolleri yapabilirsiniz.

Windows'ta Görev Çubuğu Çalışmıyor Sorunu ve Çözümü
Windows’ta Görev Çubuğu Çalışmıyor Sorunu ve Çözümü

Windows Gezginini Yeniden Başlatın

Görev çubuğu, Windows Gezgini içerisinde yer alan bir bölümdür. Bu nedenle donma, kasma gibi durumlarda bu alanı yeniden başlatmak çözüm olabilmektedir. Bunun için ise yapmanız gereken işlem, explorer.exe’i yeniden başlatmaktır. Bunun için yapmanız gereken işlemler ise şöyle;

  • Görev yöneticisini çalıştırın. (Kısa yolu CTRL + ALT + DEL)
  • Windows Gezgini (Ya da explorer.exe) bularak üzerine sağ tıklayın ve yeniden başlat deyin.

Yeniden başlatma ile tüm ayarlar yapılandırılacaktır. Böylece sorunu çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

Güncelleme Kontrolü

Yanlışlıkla silinen dosyalar, yanlış yapılandırmalar bu soruna yol açabilir. Bu tür durumlarda ise güncelleme yapılması önerilmektedir. Güncellemelerde Windows’un temel ayarları ve araçları kontrol edilerek benzer sorunların tespit edilmesi halinde çözümlenmektedir. Güncelleme kontrolü için bilgisayar ayarlarından Windows Update bölümüne girerek güncelleme kontrolü yapmanız yeterli.

Görev Çubuğunu Düzeltmek

Görev çubuğunda bazı ikonların gösterilmemesi ya da buna benzer sorunlar da çalışmasına engel olabilir. Bu tür durumların olabilme ihtimaline karşılık da durumu kontrol edebilirsiniz. Bunun için

  • Windows tuşu + X kombinasyonu ile Windows Terminali’ni açın.
  • Ardından aşağıdaki komutları sırayla girin.
  • Sistem dosyaları için: sfc /scannow
  • DISM temizleme: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  • Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

Son işlemi de yaptıktan sonra Local > TileDataLayer klasörüne erişerek bu klasörü tamamen silmeniz gerekiyor. Ardından sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Her bir çözümü uyguladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmayı da unutmayın.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir